Sant Cugat és sobiranista

Si alguna cosa van demostrar les eleccions europees de diumenge passat és que Sant Cugat és sobiranista

La suma de CiU, ERC, ICV-EUiA i Podem acumula un 67,66% dels vots totals emesos a Sant Cugat. Abans que ploguin malentesos, sí, he escollit acuradament la paraula sobiranista. Sobiranista vol dir que defensa el dret a decidir a Catalunya, que Catalunya té l'última paraula per escollir el seu futur però que no necessàriament ha de ser un estat independent. És per això que en aquesta suma s’hi pot col·locar tranquil·lament Iniciativa, Podem i -sense que ho hagi fet en aquest cas- una part (n’estic segur) dels votants del PSC. Com a mínim dos: Ferran Vilaseñor i Pere Soler estan per la cosa.

Això vol dir que diumenge, de cada 3 santcugatencs que van anar a votar, 2 van optar per formacions que donen suport a la consulta, a la data escollida i a la doble pregunta formulada. En el cas de les tres formacions signants del pacte (CiU, ERC i ICV-EUiA), totes tres poden presumir d’haver ocupat el podi de les tres més votades. No sé fins a quin punt el santcugatenc Raül Romeva i la seva excel·lent feina feta al Parlament Europeu és responsable que Iniciativa hagi tret un dels millors resultats al municipi. Per primera vegada la formació ecosocialista ha superat el PP i el PSC. Els socialistes (2.355 vots, 7'13%) treuen un dels pitjors resultats arrossegats per la crisi general que travessa la formació a nivell català i es va quedar a només 20 vots de ser superats per Ciutadans (2.335 vots, 7’07%).

Aquesta setmana s’ha fet una extrapolació de què hauria passat si les eleccions de diumenge haguessin estat municipals en lloc d’europees. És evident que CiU hauria perdut la majoria absoluta i ERC hauria tornat amb força al consistori. Però hi ha un element que també s’ha de tenir en compte: la CUP, que ara té dos regidors, no es va presentar als comicis. És evident que el pastís sobiranista és molt gros a Sant Cugat i d’aquí un any la CUP sí que hi serà.

També és evident que la situació al país ha pesat diumenge i pesarà a les eleccions locals del maig del 2015. La pugna entre formacions independentistes tindrà efectes sobre com quedarà el consistori santcugatenc. I d’això no se’n salva ningú, ni el paper de CiU, ni el d’ERC ni el de la CUP passaran desapercebuts.

Segueix a @jofrellombart a Twitter.

 
Comentaris

Destaquem