Sant Cugat, d'on venim i on anem

'Una exposició necessària per a la qual cal felicitar efusivament al Museu. Només li trobo una pega, i és la falta de catàleg en paper pels visitants'

Escric aquest article a propòsit de l'exposició Vila de Sant Cugat 900 anys, exposició que els recomano. Els hi interessarà moltíssim tant als que heu vingut a viure a Sant Cugat, faci pocs o molts anys, com als santcugatencs de tota la vida.

L'exposició arrenca l'any 1120, amb motiu de la butlla concedida pel papa Calixte II al Monestir on es cita "la vila" com un fet diferencial del recinte monacal. La transformació de Sant Cugat en l'habitatge: casa medieval, cases pageses, torres modernistes d'estiueig blocs de pisos dels anys 60, fins a les cases adossades o les comunitats amb piscina actuals, il·lustra l'interès d'aquesta exposició que parla del passat, però amb la mirada posada en el futur. Així, en els documentats panells dissenyats per la comissària, Alba Rodríguez, es plantegen temes d'actualitat, com la funció política, el paper de la dona, o la funció de la religió en les diferents etapes amb els canvis de mentalitat que això representa.

Especial interès té l'apartat dedicat al Cicle de la vida: naixement, casament, mort. Un bressol, una vitrina amb el tocador de matrimoni i un impactant portafèretres per a taüts infantils, són alguns dels objectes que trobareu en aquest apartat, cedits en la seva major part per particulars.

També té molt d'interès la part dedicada als oficis relacionats amb els cereals i amb la vinya. Arada de llaurar, forca, sulfatadores, ensofradores i, les botes, les eines de boter, les portadores... recorden el passat pagès i, sobretot, vitivinícola de la nostra població.

Una exposició necessària per a la qual cal felicitar efusivament al Museu. Només li trobo una pega, i és la falta de catàleg en paper pels visitants

 
 
Comentaris

Destaquem