Seguint les ensenyances de Paulo Freire

"Proclamem que les injustícies d'altres llocs del món són també les nostres injustícies"

Una caponera és un vehicle de tres rodes que pren nom diferents en molts països i que és emprat com a transport públic. Ben posats hi poden cabre sis persones. Cusmají és una comunitat del municipi de Palacagüina, Nicaragua. És al bell mig d'una serralada de muntanya mitjana com ara Collserola i no massa lluny de la frontera amb Hondures.

L'educació primària arriba prou bé a les comunitats del municipi, en canvi l'accés a secundària implica un desplaçament d'uns deu km fins a l'institut, que està ubicat al nucli de Palacagüina. Aquest és el punt feble del procés educatiu, ja que hi ha infants que es veuen obligats a abandonar els estudis per la impossibilitat de fer aquest camí.

L'any 2017 un grup de veïnes i veïns de la Floresta proposava, en el marc del Consell de Barri, iniciar una acció de cooperació per facilitar el transport de cinc infants fins a l'institut de Palacagüina. Des d'aleshores una caponera finançada per aportacions voluntàries els porta a l'institut i els retorna cada dia.

El pedagog brasiler Paulo Freire ens deia que l'educació pot ser una via de canvi, un camí cap a la llibertat per a persones que ell denominava excloses i oprimides. Apuntava que l'educació havia d'estar fonamentada en la presa de consciència de la realitat quotidiana viscuda per la població i no deixar-la reduïda només al fet d'aprendre a llegir i escriure. Calia crear ments despertes, vives, amb pensament crític, capaces d'actuar davant la realitat que els envoltava.

Aquest és l'esperit d'aquest projecte solidari, perquè una altra Floresta és possible en tant que un altre món és possible, per això proclamem que les injustícies d'altres llocs del món són també les nostres injustícies.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem