Silenci, és Festa Major

La Festa Major ha arribat, i amb ella l’alegria, l’emoció, exaltació i el soroll

I amb ella també arriba el castell de focs, el castell de la por. I és que com molts saben i no tots volen comprendre, els focs artificials són altament traumàtics pels animals, que no només pateixen estrés i pànic al sentir-los (recordem que gossos i gats, entre d’altres animals, tenen un sentit de l’oïda més desenvolupat que el nostre), sinó que poden sofrir accidents al fugir desorientats, ferir-se ells mateixos intentant amagar-se o fins i tot patir infarts. Indiquen especialistes en comportament animal que el seu terror pot ser assimilat a l’estrès post traumàtic dels humans.

No tan sols els animals domèstics pateixen els castells de focs, sinó que també ho fa la fauna salvatge que habita el nostre poble i el seu entorn: ocells, ratpenats i molts d’altres, que s’espanten, es desorienten i sofreixen accidents sovint mortals.

La solució al problema existeix, i permet fer un primer pas en la convivència entre humans i animals no humans, un camí que ha de dur sense dubte a la supressió dels focs d’artifici; però mentre aquest moment no arribi, i seguint l’exemple de ciutats com la de Collecchio (Parma, Itàlia), cal plantejar seriosament l’ús de focs silenciosos, que eviten l’ús de projectils pirotècnics explosius de gran calibre.

Cal prendre mesures fruit de la reflexió sobre el benestar animal, i sobre aquells costums arrelats en la nostra cultura que els causen un gran sofriment, essent el nostre deure modificar-los i eliminar-los, procurant una millor convivència en aquest poble que no només és la nostra llar.

 
Comentaris

Destaquem