Sobre el dret a obrir

El Parlament de Catalunya ha aprovat la nova llei que ha de servir per protegir els comerços catalans davant la llibertat horària que pretén imposar el govern espanyol. Com a mesura de consens, s’ha acordat que les botigues puguin obrir 10 festius a l’any en lloc dels 8 actuals. Aquestes dues jornades de més les fixaria cada ajuntament. En el cas de Sant Cugat, tant Sant Cugat Comerç com l’Associació de Comerciants del Centre Vila han fet una passa endavant i ja han proposat dues dates: el 9 de juny i el 28 de desembre.

El 9 de juny és segona Pasqua, festiu a Barcelona. El 28 de desembre enguany cau en diumenge, aquell diumenge de la temporada de Nadal que fins ara encara estava tancat. No sembla cap secret que aquest 28 de desembre sigui la data escollida arreu de Catalunya per la majoria dels ajuntaments. Era un buit que s’omplirà per la força de la lògica. Sobre l’altra data, la del 9 de juny tinc dubtes legals. Cal advertir que em sembla una molt bona idea amb el calendari a la mà. Es tracta de buscar una data que a Sant Cugat hi hagi activitat i que se’n puguin aprofitar els ciutadans que treballen a Barcelona (que són molts) i que aquell dia tindran festa.

El dubte que tinc és si es pot “reaprofitar” un festiu que no ho és. És a dir, si la meitat dels santcugatencs treballen perquè a Sant Cugat és feiner, possiblement estiguem davant d’un cartutx malgastat. En qualsevol cas, ara que estem en època de consultes i de preguntar-ho tot a tothom, no estaria de més fer una consulta entre tots els comerços perquè siguin els seus responsables els que escullin la data més idònia.

Segueix a @jofrellombart a Twitter.

 
Comentaris

Destaquem