Sóc germà mitjà!

Haurem de fer un esforç per trobar el seu paper a la família

Els papers de germà gran i germà petit dins una família queden normalment ben definits. El gran sempre és el mirall, vulguem o no, on es mira el germà petit i cal fer-los conscients d’aquesta situació per tal de què siguin un bon exemple pels menuts de casa a l’hora d’obrir nous camins. Cal demanar-li respecte pels seus germans i la responsabilitat de ser el gran de la família, que no és poc.

Per altra banda el petit no té tantes responsabilitats com el germà gran, però tampoc tants privilegis.

Què passa doncs amb el germà mitjà? Sovint aquest germà mitjà va dins el paquet del germà que té més proper per edat, però en un segon pla. És a dir, si el gran va decidir fer futbol perquè l’interessava, i el germà mitjà és un any o any i mig més petit, sovint ens diem: "Va, que provi el futbol també a veure si li agrada. I és una estona que podem dedicar al petit de la casa. Quan ens convé el posem dins el sac del petit: "Anirem al cinema amb el germà gran, però mitjà i petit encara són massa menuts per anar-hi".

Aquest pertànyer al “sac” que més interessa en cada moment, fa que tinguin un paper poc definit a la família. De vegades es diferencia pel sexe i encara que no és determinant sí és evident que a mesura que es van fent grans els seus interessos són diferents i, per tant, aquella nena que ha nascut entre dos nens sempre serà la nena de la família i per tant queda ben definit: germà gran, germà petit i la nena.

I quan som un germà mitjà repetint sexe? Aquí ja es complica una mica més. Haurem de fer un esforç per trobar el seu paper a la família. Jo recomano destacar una qualitat positiva que el faci especial davant dels germans i la família.

Fixeu-vos com, de manera inconscient, quan presentem a la nostra família parlem del meu fill gran o del meu fill petit, en aquest cas caldrà parlar del meu fill esportista, o el bon estudiant, o el més treballador, o el més xerraire...

Si a tots els nostres fills els destaquem per una qualitat positiva que tenen, en primer lloc, els farem créixer la seva autoestima, en segon lloc, deixarem clar a la resta de la família que poden aprendre d’aquest germà i aquest reforç positiu, sempre tindrà recompenses.

N’estic segura, proveu!

 
Comentaris

Destaquem