Som una societat vulnerable

"En un món cada cop més vulnerable, els ciutadans sols podem afrontar-ho amb serenor, coneixement, solidaritat i austeritat"

Fa segles, érem vulnerables a la guerra i a la fam. El món era simple, i violent, sense compassió.

Fa mig segle, vam afegir la vulnerabilitat del subministrament d'electricitat. Un tall feia tornar les llars a la vida medieval, les ciutats perdien els semàfors, les fàbriques i els despatxos paraven, les escoles i hospitals també. Fa dècades, vam incorporar els problemes derivats de les aglomeracions causades pel creixement econòmic: contaminació en ciutats, embussos de trànsit, accidents de mobilitat.

Fa pocs anys, hem sumat la vulnerabilitat digital, la paràlisi que es produeix quan internet no funciona, o quan no tenim wifi, o quan patim un ciberatac. Fa fredor pensar en un món hiperconnectat, amb vehicles autònoms, habitatges intel·ligents, fàbriques automàtiques, l'administració pública digital, persones interactuant amb algorismes, a vegades creats amb intel·ligència artificial, sense ningú que respongui de la seva eficiència i ... De la seva ètica.

Podríem afegir la vulnerabilitat a la mentida sistemàtica i amplificada per alguns mitjans de comunicació i per les xarxes socials. I acabem de descobrir la vulnerabilitat als virus, que a més de la malaltia, causen (o potser ho causen els que ho gestionen) restriccions de drets i greus dificultats econòmiques als ciutadans. En un món cada cop més vulnerable, els ciutadans sols podem afrontar-ho amb serenor, coneixement, solidaritat i austeritat. I amb exigència als poders públics i dignitat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem