Solidaritat perversa

En els darrers dies s’han celebrat dos esdeveniments amb un suposat esperit solidari que han acabat generant força polèmica atès que implicaven la tortura d’animals

El passat 31 de juny, el Juli va participar a Càceres en una corrida “benèfica” televisada per recollir fons contra el càncer infantil. El Consell Independent de Protecció de la Infància (CIPI) va expressar la seva disconformitat amb la decisió de TVE de tornar a oferir una cursa de braus en horari infantil, gairebé dos anys després de l'última retransmissió. La celebració i retransmissió de la cursa resulten encara més preocupants si tenim en consideració que el Comitè dels Drets de la Infància de les Nacions Unides en les seves revisions de la situació de la infància de Portugal (2014), Colòmbia (2015) i Mèxic (2015) ha instat els governs a "protegir la infància de la violència física i psíquica de la tauromàquia".

Part de l’argumentació que vaig oferir el 2010 en una compareixença al Parlament de Catalunya amb motiu de la ILP Prou! per abolir les curses de braus a Catalunya anava enfocada a la necessitat de protegir els menors de l’exposició a esdeveniments violents. Vaig referir-me específicament a un informe encarregat pel Defensor del Menor per avaluar les repercussions psicològiques de les curses de braus.

En una mostra de 344 menors, el 72% referí que no els agraden les curses. Els motius que donaven els infants eren la mort de l’animal i el sofriment. L’informe desaconsellava portar a curses de braus els menors que mostrin actituds de protecció envers els animals o que siguin sensibles. Així mateix, també desaconsellava que els menors fossin testimonis de maltractament als animals per part d’adults o adolescents en festes populars.

Malgrat que els braus són una excepció en el Codi Penal espanyol pel que fa al delicte de maltractament animal, convé destacar que amb la reforma del CP es considera com a agreujant que aquest es dugui a terme en presència d'un menor d'edat.

L’1 de juny, a Còrdova, el Círculo Taurino va organitzar una cursa en “Homenaje a la Mujer Cordobesa” amb entrada gratuïta per a dones i menors. Realment no són capaços de superar l’ego i trobar altres recursos per recollir fons que no sigui torturant animals justament davant de col·lectius que justament són susceptibles de major protecció? De debò les dones cordoveses se senten homenatjades veient animals vomitant la seva pròpia sang?

És urgent que ens replantegem els valors que estem perpetuant a la societat amb aquests actes contradictoris de presumpta solidaritat (masclisme, violència contra el feble, el gaudi amb el patiment o els rols de gènere) i que siguem capaços de cercar solucions ètiques, constructives i civilitzades. Possiblement les dones i els nens cordovesos serien homenatjats tal com s’enten al segle XXI si l’entrada gratuïta no fos pels braus sinó per al teatre, un espectacle de dansa, cinema o un concert.

D’altra banda, La Marató de TV3 demostra en cada edició que es poden recollir fons èticament per a lluitar contra diferents malalties amb el valor afegit d’educar i conscienciar la població.

 
Comentaris

Destaquem