Solidaritat tecnològica

'Les iniciatives públiques dirigides a evitar l'exclusió tecnològica acaben sent pedaços que reforcen el canvi de paradigma'

A ningú se li escapa veure com la tecnologia digital està penetrant cada cop més per àmbits que exclouen col·lectius humans per manca de competència o de recursos tecnològics adequats, quan no per ambdues raons. La tecnologia va molt més enllà de l'enviament de missatges i de la navegació per la xarxa. Segurament el cas més paradigmàtic el tenim en el món de l'empresa privada, com ara la banca, que tot i oferir un servei d'obligat ús no ha tingut miraments a l'hora de tancar caixer, oficines i dificultar-ne l'accés.

Tanmateix, en l'administració pública cada cop més s'estan digitalitzant processos que en alguns casos impliquen l'expulsió de col·lectius de persones de la seva relació amb l'administració. Les iniciatives públiques dirigides a evitar l'exclusió tecnològica acaben sent pedaços que reforcen el canvi de paradigma. Tot apunta que cada cop serà més difícil comunicar-se amb una persona a l'hora de fer tràmits amb l'administració, i en àmbits com la salut les conseqüències tindran un preu alt, com molts professionals denuncien.

Al segle XIX es parlava dels desheretats de la terra, avui podem parlar dels desheretats de la tecnologia, fent referència a aquelles persones que seran, o serem, privades dels drets més bàsics per no tenir prou competència tecnològica. És bo valorar iniciatives populars que se sustenten en un model de solidaritat tecnològica com ho són Labdoo a Sant Cugat, però caldran moltes i més ambicioses iniciatives per avançar plegats cap a un món més igualitari.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem