Termòmetres

Quan les temperatures s’extremen els termòmetres es consulten molt més. Hi ha els, podríem dir oficials, els dels observatoris i que són els més fiables i exactes

Les dades que facilitem els homes del temps al públic són aquestes, lògicament i que són les de Meteocat, el Servei Meteorològic de Catalunya i en alguns casos també d’aficionats.


La temperatura sempre es mesura a l’ombra. Per què? Doncs perquè el que interessa és la temperatura de l’aire que ens envolta.

Si, en canvi, posem un termòmetre al sol el que mesurarem és la temperatura del vidre del termòmetre escalfat pels raigs solars.


Feta aquesta puntualització cal fer esment d’alguns termòmetres publicitaris. Molts d’ells no marquen correctament, ja que el sensor no es troba ben ventilat i ben protegit a l’hora. Per això, habitualment, d’aquests termòmetres no ens en podem refiar massa, encara que hi ha excepcions.


Els termòmetres que, cada cop més incorporen alguns vehicles, sí que marca molt bé quan el vehicle circula per sobre dels 40 o 50 quilòmetres per hora una estona, com a mínim de 2 o 3 minuts.

Això vol dir que en carreteres i autopistes ens indicarà molt bé amb un marge d’error d’1 grau aproximadament.

En canvi, en una població, les aturades i arrancades continuades fan que el sensor no estigui ben ventilat i agafi amb facilitat la calor de l’asfalt i sobretot del motor del vehicle.

Els termòmetres publicitaris del carrer molt sovint marquen valors exageradament equivocats a l’alça. Ara bé, algunes excepcions també hi ha amb aparells força fiables.

 
Comentaris

Destaquem