Torre Negra oberta a Sant Cugat

"Torre Negra aviat s’obrirà a la ciutadania perquè descobreixi els més de vuit segles d’història que atresora"

La Torre Negra ha passat a mans municipals i això és una gran notícia, per la importància històrica de la masia i pel que representa l’espai per a la ciutadania de Sant Cugat com a símbol de la resistència davant la fam devoradora de certes constructores.

Construïda el 1145 i reforçada o reformada en diverses etapes posteriors, la Torre Negra és un indret únic per explicar la història de Sant Cugat. Ideada com una fortificació per aturar els atacs àrabs del segle XII, que sovint s’endinsaven al Vallès, la Torre Negra va passar aviat de mans de la família Vilanova a la família Palou, que va intentar trencar els llaços feudataris amb el Monestir de Sant Cugat. El Monestir en va aconseguir el control definitiu al segle XVIII, un control que perdé amb la desamortització de 1836, quan la Torre va ser comprada per la família Rabadà, darrers propietaris d’aquesta finca única ara adquirida ara per l’Ajuntament.

Torre Negra aviat s’obrirà a la ciutadania perquè descobreixi els més de vuit segles d’història que atresora. Caldrà aleshores decidir-ne els usos. Tenint present l’emergència climàtica que estem patint, la meva proposta seria lligar aquests usos al paper de Collserola com a pulmó verd que separa la plana de Barcelona de la del Vallès, convertint l’espai en un centre d’interpretació de la natura, amb una clara vocació inclusiva, on hi convisquin diverses activitats lligades amb la necessària gestió del territori: des de recuperar el cultiu de la vinya i idear un eix d’activitat amb el Celler Modernista, fins a projectes de gestió forestal que comportin la recuperació de l’agricultura i la ramaderia a la serra.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem