Torre Negra, punt i seguit

Periòdicament apareixen senyals d’alarma entre la ciutadania motivats per alguna notícia que posa en dubte la viabilitat del projecte de preservar Torre Negra de la urbanització. Tots els qui durant les dues darreres dècades hem exercit responsabilitats municipals a Sant Cugat hem tingut clar que la protecció de Torre Negra era un objectiu legalment assolible encara que no seria una empresa fàcil i sabíem que a la voluntat ciutadana i política l’havien d’acompanyar el diàleg amb els afectats i el millor assessorament tècnic i jurídic.

El darrer ensurt l’ha provocat la sentència del Tribunal Suprem que ha determinat que aquesta part de Sant Cugat no havia de formar part de l’incipient Parc Natural de Collserola per quant, a criteri del Tribunal, les seves característiques no el feien mereixedor d’aquesta protecció addicional.

Els coneixedors de Collserola sabem que els més que evidents valors de l’espai no són ni més ni menys destacables que els del conjunt d’aquest gran pulmó verd al bell mig de la conurbació metropolitana, però com comentava, si bé la inclusió dins del Parc Natural hauria reforçat el camí emprès per preservar la urbanització de Torre Negra, en cap cas es va plantejar com un element determinant de la protecció.

En conseqüència, malgrat que el suport judicial a la incorporació de Torre Negra al Parc Natural hagués estat important, en cap cas condiciona el procés de protecció.

Un camí que s’inicià l’any 1996 amb un considerable impuls ciutadà. Un camí que ha estat costerut per les dificultats i pressions que ha hagut d’afrontar, ple d’incerteses per la seva singularitat atès que mai abans s’havia plantejat a Catalunya un procés de desclassificació de sòl urbanitzable d’aquestes dimensions, però impulsat per l’esperança de tantíssima gent que estima Collserola i els seus valors naturals, conduït des de la determinació del consens municipal i materialitzat amb el coneixement dels tècnics i juristes que han liderat el procés de modificació del planejament i la seva defensa davant la bateria de demandes judicials a què ha estat sotmesa.

Obrir camí sempre comporta dificultats, però val la pena fer-ho quan l’objectiu final s’ho mereix. Preservar aquesta part del nostre patrimoni natural justifica sobradament l’esforç esmerçat amb la confiança del definitiu aval judicial a la protecció de Torre Negra.

 
Comentaris

Destaquem