Torturades

'En el llibre parlen les víctimes, parlen per no oblidar i per denunciar la impunitat dels fets i denunciar-ne també els responsables'

El dia 30 de juny es presenta a La Floresta el llibre Torturades. Un text fet per l'escriptora Gemma Pasqual que recull el testimoni de 22 dones que van passar per la Jefatura Superior de Policia de Barcelona i que van conèixer en carn pròpia les tortures i els maltractaments que amb una impunitat total s'aplicava en temps de Franco i que també s'ha continuat aplicant amb governs del PSOE i del PP. No endebades vivim en una democràcia de molt baixa qualitat, prou que ho sabem.

Com apunta l'autora, el text recull només una mostra que amaga una realitat que van més enllà del que pugui ser descrit en un sol llibre. Aquelles dones, aquestes dones, han estat detingudes "per causes polítiques, orientació sexual, identitat de gènere, militància sindical, veïnal, de discriminació ètnica, racial o pel compromís amb la llengua i la cultura catalanes". El testimoni més antic és el de Soledad Real, detinguda per primer cop el 1941 pel delicte de ser comunista, i el més recent és el de la Xènia Garcia, detinguda el 18 d'octubre de 2019, amb motiu de les mobilitzacions de la vaga general convocada contra la sentència del procés.

En el llibre parlen les víctimes, parlen per no oblidar i per denunciar la impunitat dels fets i denunciar-ne també els responsables. En un annex del llibre apareixen els noms de cadascun dels policies que van exercir de torturadors a la Via Laietana, noms que cada primer i darrer dimarts de mes, són anomenats en públic per demanar que aquell centre de tortura esdevingui un centre d'interpretació i memòria de la repressió.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem