Totes podem ser persones refugiades

'El seu objectiu no és altre que rescatar de l'oblit la situació en què viuen milions de persones refugiades, apàtrides i sol·licitants d'asil'

El pròxim 20 de juny serà el Dia Mundial de les Persones Refugiades, promogut per Nacions Unides des del 2001. El seu objectiu no és altre que rescatar de l'oblit la situació en què viuen milions de persones refugiades, apàtrides i sol·licitants d'asil. Els motius que porten a una persona a deixar la família, la casa, els amics i la terra són ben diversos: religiosos, polítics, ètnics, d'orientació sexual, fugir de la guerra i la barbàrie i de la pobresa, perquè ja no tenen terra que es pugui cultivar o bestiar per cuidar. I encara que ens ho pugui semblar, no tothom ve a Europa, aquest miratge on tot sembla des de lluny, de color de rosa, però que es resisteix a obrir les portes als que són "diferents" i només ho fa per als que consideren "els nostres".

Malgrat tot, a prop nostre tenim algunes mostres particulars de solidaritat; sense anar més lluny el vaixell de l'Open Arms està amarrat al port de Barcelona, esperant fer-se a la mar per intentar salvar aquelles persones que algú ha deixat en una barca de goma que pot bolcar al primer embat de les onades. De fet, només el 2021 van morir 5600 persones al mar, segons Oxfam.

I existeix a Sant Cugat l'organització Refugees Welcome que facilita la trobada entres els que arriben i famílies que els vulguin acollir, com una manera de fer més grata l'hospitalitat, ajudar a superar les vulnerabilitats d'aquestes persones i per facilitar-les la integració en la comunitat. Parlem d'iniciatives privades que, al final, necessiten unes lleis i unes institucions que les emparin. Tal com van les coses, potser tots i totes podem ser persones refugiades algun dia

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem