Traspassant fronteres

Sovint, a la gent que treballem en el món local, enfront d'un món globalitzat, som titllats d'una mica provincians o curts de mires. Per contra, jo sempre he defensat que quan més local més universal, perquè és precisament quan parlem de nosaltres mateixos i d'allò que coneixem que podem ser més autèntics i per tant més universals.

Així ho ha entès el professor de la Princenton University (USA) Enric Mallorquí que el proper dia 15 de març presenta a la seu universitària de la Nucia (Alacant) una ponència titulada "La Corona d'Aragó a escena. La llegenda d'Arnau Ramon de Biure" basada en l'espectacle "Pedra i sang" i dins el marc d'un Simposi Internacional sobre la Corona d'Aragó.

L'Enric Mallorquí és un gironí que un cop acabats els seus estudis ha treballat de professor universitari, primer al Canadà i, des de fa vuit anys, als Estats Units. En la seva època d'estudiant a la Autònoma ja es va interessar per l'espectacle santcugatenc i va fer un treball molt especialitat sobre "Pedra i sang" que va publicar la revista Gausac. L'altra dia, en comentar-me el tema en un correu electrònic, em va dir que en fer-li la invitació des de la Universitat d'Alacant de parlar d'algun aspecte relacionat amb la Corona d'Aragó, no va tardar ni un minut en proposar "Pedra i sang". I és que aquesta obra que nosaltres veiem com a molt santcugatenca és també un episodi rellevant de la Història de Catalunya que exemplaritza les lluites entre poders feudals i que va fer modificar fins i tot la llei d'herències de Catalunya, a través de la intervenció del Rei Pere III, el Cerimoniós. Aquesta ponència està al costat d'altres dedicades a Jaume I, Jordi de Sant Jordi, Llull, les traduccions a l'àrab del Tirant lo Blanc etc.

El més interessant del cas és que aquest treball es reflectirà en un llibre en anglès, amb profusió fotogràfica de l'espectacle, editat per la Johns Benjamins. Crec que tots els santcugatencs ens hem de felicitar perquè la nostra ciutat, el seu Monestir i la seva història i la seva gent traspassem fronteres.

 
Comentaris

Destaquem