Un oasi de pau

El diumenge, 30 de juny, quan la ciutat estava immersa en un dels actes més multitudinaris de la Festa Major, el Concurs d’Arrossos, a l’aeroport del Prat aterrava el primer dels quatre avions provinents Alger, capital d’Algèria, amb part dels 450 infants sahrauís que estan passant les vacances a Catalunya.

Vuit a Sant Cugat. Amb el nom de “Vacances en pau”, el programa, que fa 20 anys que impulsa Sant Cugat amb el Poble Sahrauí (SCAPS), té com a objectiu que els infants passin els estius fora d’uns campaments ubicats en ple desert i en els quals se superen els 50 °C.

Durant l’estada també reben l’atenció mèdica que no se’ls pot donar als camps de refugiats, que existeixen des de fa 42 anys, i on de no existir ajuda internacional, cada vegada més escassa, i ONG sobre el terreny, la vida seria incompatible. I en el cas que necessitin algun tractament mèdic Sant Cugat disposa d’un pis d’acollida per estar-s’hi el temps necessari.

El programa és una experiència doblement enriquidora, tant per a l’infant com per a la família acollidora. I encara que aquest projecte pot generar dubtes de si és bo que els nois vinguin aquí i després marxin de nou a les dures condicions dels campaments, la resposta és sí.

Primerament perquè ho viuen com unes colònies amb un inici i final, i “tots”, com explica la presidenta de SCAPS, Neus Bosch, volen tornar a casa amb la família, els amics i en el seu entorn, el que han conegut des que han nascut i a què estan acostumats. També tenen la possibilitat d’aprendre català i castellà i gaudir d’una alimentació completa i variada.

Per a les famílies acollidores és una oportunitat de conèixer una altra cultura, una altra manera de fer, valorar les coses que es tenen, apreciar la quotidianitat dels petits detalls i quedar-se captivat amb la personalitat de cada infant. Amb poc temps es crea un vincle que queda en el record d’acollidors i acollits en una experiència única.

 
Comentaris

Destaquem