Una de cada cent persones és celíaca

La malaltia celíaca és una intolerància al gluten, però què és el gluten? És una proteïna que trobem en l’endosperma d’algunes gramínies, així doncs, els cereals que contenen gluten són, entre d’altres, blat, civada, sègol, kamut, espelta, triticale i els seus derivats. El celíac no pot menjar cap aliment en què s’hagin utilitzat farines, midons, fècules, sèmoles o qualsevol derivat d’aquests cereals, com a matèria primera, com a impuresa de midons, o fècules, o com a ingredient o additiu, degut a les seves propietats funcionals.

És molt gratificant saber que els celíacs han pogut celebrar les festes nadalenques gaudint de tots els plats i delícies gastronòmiques adequades a les necessitats d’aquests malalts. Des de fa temps es treballa per eliminar el gluten, no és fàcil, però s’ha aconseguit. Així s’ha pogut menjar un bon àpat amb escudella i carn d’olla sense gluten, però també menjant neules i torrons, i el tortell de Reis.

Cada vegada són més les empreses que ofereixen productes aptes per als celíacs com ara una gamma completa de pernil, llom i embotits, com ara el fuet i el xoriço; també el pernil cuit o el gall d’indi, també són freqüents trobar receptes de plats pensats per a celíacs, com ara: risotto amb bolets, de bon paladar; un excel·lent pastís de gambes i pinya, enciam, acompanyat de pa de motlle, uns tres pisos ben amanits amb salsa rosa; un apetitós arròs caldós de llamàntol amb crema de marisc; truites de blat de moro amb gambes pelades, suc de taronja, alvocats madurs, enciam, pinya o mango, ceba finament picada, tomàquet madur, julivert fresc picat, oli d’oliva i sal, dos pisos d’un plat excel·lent; rotllets de pernil cuit amb mongetes tendres regats amb una vinagreta de verdures. Com a postre, els celíacs ja tenen un assortit de pastissos sense gluten.
Ens alegra veure com cada cop són més les empreses que milloren els aliments i la gastronomia per als celíacs.

 
Comentaris

Destaquem