Una república on les dones tinguin tots els drets

La república té nom de dona, això ja és una garantia

Certament en aquest país estem vivint un procés democràtic revolucionari que, si és avalat per una majoria a les urnes, significarà el naixement de la República Catalana. Però les revolucions han de ser completes o no són revolucions, han de servir per canviar un status quo, per transformar realitats injustes, per donar la veu al poble, per acabar amb les estafes i la corrupció dels de sempre. Per això l’hem de culminar amb èxit i el referèndum ens donarà aquesta oportunitat d’or.

Si hi ha en aquests moments una revolució que encara no és completa és la revolució feminista. Les xifres són demolidores. Després de tants anys de viure castigats per una crisi social i econòmica, les dones són les que n’estan sortint més malparades, retrocedint en drets i llibertats: 7 de cada 10 dones són víctimes de pobresa energètica. En l’àmbit educatiu, malgrat les dones representen el 60% de les llicenciatures, més del 70% d’empreses no tenen cap dona en el seus consells d’administració. El sostre de vidre ens continua limitant i no hi ha manera de trencar-lo, la bretxa salarial se situa en un 26,6%, un escàndol en majúscules en ple segle XXI.

D’altra banda, al marge que les dones del tercer món continuen essent, juntament amb la població infantil, l’ase de tots els cops originats per tantes  injustícies socials i polítiques, en el primer món, la violència masclista mata milers de dones cada dia només pel sol fet de ser-ho. Malgrat que la igualtat formal està garantida en els estats de dret, la meitat de la ciutadania mundial pateix una vulneració permanent dels seus drets i llibertats i el món continua girant cada dia, mirant cap a una altra banda.

Les dones han aconseguit en les darreres dècades passes de gegant cap a la plena igualtat, però ens queda encara un llarg camí per recórrer i aquest camí no el podrem fer totes soles. Ens cal el compromís de l’altra meitat de la població, la revolució feminista també ha de ser la revolució dels homes. Les grans fites es guanyen amb la unió i la força de tothom i ara és l’hora de demostrar-ho.

La república té nom de dona, això ja és una garantia, però cal que les dones participin activament en el procés constituent que decidirà com ha de ser. Quan tinguem la recent nascuda als braços, després del referèndum, dones i homes l’hem de fer créixer carregada de drets i llibertats per a tothom. Sinó no haurà valgut la pena tot aquest esforç.

 
Comentaris

Destaquem