Vàrem salvar el Monestir

'I ací vull recordar que a Sant Cugat ens va anar d'un pèl que el nostre Monestir no estès ara mateix en el garbuix d'aquestes propietats'

Fa unes setmanes vam saber que la Conferència Episcopal Espanyola i el Govern de l'Estat havien arribat a un acord, pel qual l'Església es comprometia a retornar mil propietats que havien estat immatriculades –inscrites al Registre de la Propietat– en el seu nom. És a dir, que retornarà allò que ells mateixos reconeixen que no és seu.

Hem de tenir en compte que només a Catalunya des de 1998 s'han fet més de 3.722 immatriculacions i 35.000 a tot l'Estat. I no ens penséssim pas que tot el que retenen és de caràcter religiós, ni de bon tros: s'hi poden trobar terrenys i solars, edificis de veïns, camps de futbol, perruqueries i altres possessions que millor no detallar.

I ací vull recordar que a Sant Cugat ens va anar d'un pèl que el nostre Monestir no estès ara mateix en el garbuix d'aquestes propietats. Va ser l'any 2015 que el Grup d'Estudis Locals (GEL) i la Fundació Sant Cugat van adonar-se que el bisbat de Terrassa havia inscrit el Monestir a nom de la parròquia. Amb l'excusa de què els papers no estan clars i ningú se'ls mira, doncs ens el fem nostre i després pots cridar ous a vendre.

Els lletraferits del GEL es van atipar de rebuscar arxius, regirar inscripcions, contractes i documents històrics, per demostrar que el Monestir era propietat municipal, és a dir, que pertanyia al poble de Sant Cugat, i que calia tornar-lo al seu propietari. En l'àmbit institucional, la presentació d'una moció per part d'Iniciativa per Catalunya-Verds demanant que el govern municipal hi donés suport i fes les gestions oportunes, va fer que l'Ajuntament assumís el compromís de recuperar-lo, advertint al Bisbat de Terrassa que si no renunciava a la inscripció, s'iniciarien les pertinents accions legals. I aquest, en estudiar els documents que se li van lliurar, va renunciar definitivament a la inscripció indeguda. El poder dels moviments ciutadans

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem