El mal ja ve de lluny

"Perquè costa una eternitat que agafin la trucada, no pots contactar amb la teva metgessa de capçalera"

S'han acabat les vacances, les festes majors i la gresca, però el que no s'ha acabat és la pandèmia; s'obren les escoles i també els CAP que havien estat tancats a l'agost, però segueixen les dificultats per accedir-hi.

Cal dir-ho clar, la pandèmia més enllà del dolor i les morts que ha provocat i segueix provocant, no ha fet més que fer evident allò que ja feia temps que moltes veníem denunciant: el menys teniment dels poders polítics cap a l'assistència primària. Pot semblar una lletania, però moltes de les deficiències ja fa temps que les pateixen els i les professionals: manca de recursos, dèficit de personal, condicions de treball precàries, salaris poc atractius, poca consideració per part de l'administració i, massa vegades, també per part dels usuaris. I no obstant això, amb la Covid, se'ls ha demanat fer de tot: PCR, seguiment dels positius, buscar i trobar els contactes, controlar les residències, contactar per telèfon amb qui no podia anar al CAP, i segurament moltes més coses que no sabem. Estan esgotades físicament i mental i no veuen que les coses puguin anar a millor.

Però el que no han pogut fer, com a mínim tal com voldrien, és l'atenció als pacients "normals", als crònics, als que coneixen i segueixen al llarg de la vida. Això ha canviat poc, malgrat que sembla que la cinquena onada ja va de baixa. Resulta dolorós comprovar com s'ha passat d'aplaudir a les professionals sanitàries a considerar-les gairebé culpables de tots els mals que afecten l'atenció primària. Perquè costa una eternitat que agafin la trucada, no pots contactar amb la teva metgessa de capçalera, et donen dia i hora per ves a saber quan, has d'explicar els teus mals per telèfon, amb el perill que no expliquis justament allò que més caldria, i així fins a l'esgotament.

La nova "normalitat" té mal pronòstic si aquells que poden no hi posen remei.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem