Les violències subtils

'La diada no pretén resoldre, la diada pretén conscienciar. I no hi ha altra manera de capgirar la realitat que el foment de la conscienciació'

El 25 de novembre passat es va celebrar el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència Contra les Dones i no són poques les persones que es pregunten què resol una diada com aquesta. Jo crec que l'equívoc no és la diada, sinó pensar-se que el seu objectiu és resoldre el problema que enuncia. La diada no pretén resoldre, la diada pretén conscienciar. I no hi ha altra manera de capgirar la realitat que el foment de la conscienciació. Només quan aquest procés s'esdevé arriben els canvis. I encara més si, com és el cas, les arrels de la xacra són tan profundes.

En aquest sentit, hem de tenir present que el terme "violència" de l'enunciat al·ludeix a moltes més coses que les que en una primera lectura pot semblar. Tendim a associar violència amb pallisses, cops de puny i mort, però hi ha moltes altres formes de violència que, precisament perquè són més subtils, semblen més laxes i no reben aquesta definició.

No em refereixo només a la violència que exerceix sobre la dona l'home gelós, possessiu o controlador, posem per cas, em refereixo també a l'assetjament sexual, a la discriminació laboral, al greuge salarial de les dones pel fet de ser dones, a la dificultat d'ascendir a càrrecs de màxima responsabilitat o al foment de la idea segons la qual l'ascensió professional d'una dona va lligada a la seva disponibilitat sexual. Això també és patriarcat. I tant, que sí! És el patriarcat més pervers, perquè solidifica la creença que l'home ascendeix pel cervell i la dona per l'entrecuix.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem