Who is Sant Pere?

'I ara a algú li fa nosa la Missa i decideix separar-la del Paga-li, Joan. I ens quedem tan amples'

Mirant el programa de la Festa Major, no em vaig adonar de la gran tragèdia: Sant Pere era expulsat de la Festa Major 2021. Mn Marlés, el rector de la Parròquia, denunciava el fet i reivindicava el seu retorn.

Més info: Sant Pere, expulsat de la Festa Major

I vaig pensar, pobre Sant Pere, treuen la missa solemne que s'ha anat fent tradicionalment del programa, i per la plaça que porta el seu nom, al Centre Històric, no s'hi ha programat ni un sol acte, ni una cercavila, res de res, en la línia de marginació en la qual ens trobem immersos. I em vaig sentir solidari amb el mossèn en la desgràcia.

Però en la carta de denúncia, hi ha una frase en la qual al mossèn se li'n va la mà quan es refereix a la Missa: "Resulta que és l'acte més antic dels que es fan durant la Festa Major (aquest any és el seu 900 aniversari) i es troba en l'origen de la nostra festa.".

La realitat és que són uns quants menys. La Festa Major es fa en la diada de Sant Pere només des de l'any 1981. Abans, des de l'any 1953, se celebrava per Sant Jaume i fins aquesta data, la Festa Major tenia lloc per les Fires de Setembre.

El que si s'ha celebrat sempre és la festivitat de Sant Pere, patró de la Parròquia, quan estava en l'antiga Església de Sant Pere, on ara hi ha el Mercat Vell, i després des de l'any 1843 que va passar al Monestir. Aquest dia es feia la Missa Solemne i, des d'anys immemorials s'hi va incorporar la ballada del tradicional Paga-li Joan que s'ha mantingut fins avui.

La Festa Major anava per una banda i la festivitat de Sant Pere i el Paga-li, Joan, per un altre. Fins que algú va decidir ajuntar-ho. I ara a algú li fa nosa la Missa i decideix separar-la del Paga-li, Joan. I ens quedem tan amples.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem