Pere Vilarassau (Fanalet del Monjo): "La gent frega el dècim per la calba del monjo"

L'administració de loteria 'El Fanalet del Monjo' celebra 40 anys

El Fanalet del Monjo celebra 40 anys. Pere Vilarasau, administrador, té molta feina per Nadal fent quadrar els números i buscant els millors dècims per als seus clients. “Tenim moltes ganes que toqui al poble i que toqui tot, a molta gent”, ens explica des de l’administració de loteries del centre de Sant Cugat. “La gent li posa molta il·lusió i de tant en tant s’ha de veure recompensada”.

Per què El Fanalet del Monjo?
Tenim al costat el Monestir i el carrer de l'Hospital on anaven els peregrins. I just al davant de l'administració si et fixes hi ha unes bandes diferents dibuixades a terra, que marquen el lloc on van trobar les restes d'una mare i el seu fill abraçats en actitud carinyosa. Jo buscava un nom que fos xulo i pensava que aquí havia vingut molta gent buscant el confort espiritual, i s'hi jugaven la vida. I vaig pensar en un monjo que estigués al Claustre i que ajudés els peregrins amb el seu fanal a trobar per Collserola els camins per arribar al Monestir, i que aquests tindrien sort si se'l trobaven.

Vaig pensar en un monjo que estigués al Claustre i que ajudés els peregrins amb el seu fanal a trobar per Collserola els camins per arribar al Monestir, i que aquests tindrien sort si se'l trobaven

Treballeu molt per empreses.

Treballem molt amb empreses perquè tenim una web de creació pròpia que és molt flexible. I cada empresa s'ho personalitza. Posen els seus botons, les seves opcions. S'adapta molt a cadascú. Això ens dóna molt més mercat: hi ha empreses que tenen sucursals fora de Catalunya, gent que el vol venir a buscar aquí, gent que vol que els ho enviïs fora, gent que ho vol en dipòsit. Les empreses que hi col·laboren estan contentes, evitem el mal de cap a la persona que toca responsable de la loteria a la feina.

I amb els ciutadans?

Tenim el número del poble. És el que només venem per finestreta a persones individuals. Quan ens arriba la loteria al juliol, el monjo tria un número dels que tenim complets (1.720 dècims). L'anunciem i a finals de setembre ja s'ha acabat. També tenim el rei de la casa, que encara no s'ha acabat.

Quins números són els més venuts?

Sempre busquem que hi hagi un cap i cua, el codi postal del centre de Sant Cugat, el 08172. Aquests són els que tenim cada any i la gent espera. Enguany, de manera excepcional, també hem fet el 031081, el dia que aquesta administració es va obrir ara fa 40 anys. Després n'hi ha que agraden més i n'hi ha que menys. Els números repetits, que tinguin zeros, que siguin molt alts o molt baixos, costen més de vendre. I si tens un número que acabi en 7, que els números siguin diferents, que no tingui zeros i no sigui ni alt ni baix, s'acabarà sempre, som si la boleta no pesés igual! En tenim un que a mi m'agrada molt perquè acaba en 333, però a la gent no li agrada perquè diu que tres tresos seguits no tocaran.

Enguany, de manera excepcional, també hem fet el 031081, el dia que aquesta administració es va obrir ara fa 40 anys


Quins rituals són els més estranys un cop compren el número?

Al monjo la gent li passa el número per la calba, pel fanal... Després molta gent el comparteix, fan una foto, el firmen, escriuen per darrere. Hi ha gent que se'l guarda d'una determinada manera al moneder darrere d'una estampa.

I en 40 anys que porteu segur que teniu anècdotes a destacar.

Te'n diré un que va ser molt curiós. Fa uns deu anys va venir un senyor molt amable i em va demanar un número. No el teníem i el vam buscar per Internet, i tu pots trucar a l'administració que el tingui i que te l'enviïn. Li vaig preguntar quants en volia i em va dir que volia el número sencer. No el dècim ni la sèrie, el número! Li vaig dir que el número eren 34.400 euros i em va dir "si, sí". Li vaig treure el llistat de les 40 administracions que en tenien una part. Estava molt repartir per Vigo, Madrid, Barcelona, Castellfollit, Móstoles, les illes... Em va demanar que truqués a totes les administracions per a reservar-los. Acabàvem de rebre'ls, era juliol, i segurament encara no s'havien venut. Era una matada trucar a tota la llista, però ho vam fer. L'home va agafar el cotxe i va anar voltant per Espanya per recollir-los. No li va tocar.

El Fanalet del Monjo. FOTO: Cristina Cabasés

El Fanalet del Monjo. FOTO: Cristina Cabasés


Com va començar El Fanalet del Monjo fa 40 anys?

Abans sortia al BOE si a Sant Cugat faltava una loteria al centre. Tu enviaves un plec de documents per demostrar que tenies un local al centre, qui eres, els teus comptes... Es feia per concurs i li ho van concedir a la meva mare. Ara funciona diferent.

Repartiu molts premis?

Fa dos anys vam donar un 5è premi de Nadal. I hem donat dues vegades el 2n premi de sortejos ordinaris de dissabte. Eren molts calés en pessetes. Un va ser l'any 91 amb un número que acabava en 93 i l'any 93 amb un número que acabava en 91. Després també hem donat premis de la Primitiva i la Bonoloto. Però ara la gent ja no acostuma a passar per aquí. Perquè ja no cal. Van directament a cobrar-lo al banc. Abans la meva mare sí que havia de firmar els números guanyadors.

La ludopatia és perillosa. Per això Loteries i Apostes de l'Estat fa jocs que en diuen "de premi retardat"

És perillós enganxar-se a aquest joc?

Sí, la ludopatia és perillosa. Per això Loteries i Apostes de l'Estat, per evitar-ho, fa jocs que en diuen "de premi retardat". És a dir, tu compres un dècim per dissabte i se sortejarà dissabte. No és per ara. És molt més perillós el joc immediat d'algunes pàgines, en què la resposta és tan ràpida que ho tornes a provar tota l'estona. Aquí t'has d'esperar i la setmana que ve serà una nova loteria. Tampoc venem rascas, que també són immediats. És veritat que qualsevol podria venir aquí i gastar-se el que no té en loteria, però el tipus de joc no alimenta la ludopatia. Evidentment tampoc venem a menors.

Què té més èxit, la loteria de Nadal o la de Reis?

Una va a remolc de l'altra. La de Nadal és el Messi de les loteries. Sort en tenim els loters. I la de Reis és la que recull el testimoni de la de Nadal. El dia que comencés a pagar la loteria de Nadal comencés a vendre la de Reis amb el que has cobrat el dia 22. És un sorteig amb un format menys tradicional però maco. En importància és el segon de l'any, però no li traurà mai el lloc a la de Nadal.

Tocarà enguany?

Tenim moltes ganes que toqui al poble i que toqui tot, a molta gent. La gent li posa molta il·lusió i de tant en tant s'ha de veure recompensada. Cada any ho diem, però esperem que sigui enguany.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem