Preguntes de la gent gran de Sant Cugat (6)

Es preveu un nou augment de l'IPC, que arribaria a una taxa del 3,9% aquest any i del 3,4% l'any que ve

Fins quan continuaran augmentant els preus?

Estem alarmats perquè «al mercat tot puja de preu», però les dades oficials diuen que aquest passat mes de juny la inflació va ser «només» d'1,9%, l'increment més baix des de fa dos anys. Això va ser perquè, encara que el cistell de la compra va augmentar en un 10%, els preus del transport, de l'electricitat i dels combustibles han baixat entre un 27% i un 47%.

De fet, per fer front a la inflació i a les conseqüències de la guerra d'Ucraïna el Govern de Madrid ha prorrogat la rebaixa de l'IVA dels aliments bàsics, que caducava el 30 de juny i el PSOE s'ha compromès, en el seu programa electoral, a mantenir-ho així.

El PP, per la seva banda promet «alleujar el tracte fiscal a les famílies», reduint la tarifa de l'IRPF per a les rendes inferiors als 40.000 €, tot remarcant que més d'una tercera part dels espanyols tenen dificultats per arribar a final de mes i que un 26% estan en risc de pobresa.
Al programa de SUMAR s'inclou la mesura d'establir un cistell de la compra bàsica a preus assequibles, variada i de qualitat, basant-se en les experiències d'altres països.

Segons el centre d'anàlisi econòmica i social FUNCAS i la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), es preveu un nou augment de l'IPC, que arribaria a una taxa del 3,9% aquest any i del 3,4% l'any que ve.

En definitiva, doncs, sembla que nosaltres haurem de continuar aguantant una lleugera pujada dels preus durant bastant de temps. Però si obrim el focus i mirem el nostre planeta amb més perspectiva, ens adonarem que, malgrat tot, continuem estant a la banda rica de la població mundial. Segons la FAO i el Programa Mundial d'Aliments, el nombre de persones que necessiten assistència urgent per no patir fam és de 222 milions i inclou 53 països. Ajudar-los mínimament, segons el Fons Monetari Internacional, suposaria entre 5.000 i 7.000 milions de dòlars i posar fi a la inseguretat alimentària costaria 50.000 milions de dòlars.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem