Preguntes de la gent gran de Sant Cugat (7)

Semblava que el tema de les pensions no entraria a la campanya electoral, però no ha estat així

Finalment com quedaran les pensions?

Semblava que el tema de les pensions no entraria a la campanya electoral, però no ha estat així i els comentaris d'uns i altres ens han deixat bastant confosos.

Tal com demostren les dades dels pressupostos generals de l'Estat, el PP sí que va pujar les pensions entre 2012 i 2015, però no sempre les va revalorar amb l'IPC. Concretament, el 2012 i el 2013 la pujada va ser de l'1% i la inflació va arribar al 2,4% i 1,4% respectivament.

En canvi, sí que és cert el que va dir Feijóo i que Pedro Sánchez va negar, que el PSOE és l'únic partir que va congelar les pensions, perquè el 2010, quan Sánchez era diputat, el govern de Zapatero va congelar la revalorització, excepte les pensions mínimes i les contributives.

Ara, la primera pregunta: Com s'han actualitzat les pensions els darrers anys?

La Comissió del Pacte de Toledo va arribar a un acord majoritari el 2021 per revalorar les pensions amb l'IPC. Així, la Llei 21/2021 va ser aprovada malgrat el vot en contra de formacions com PP o Vox. La norma va tirar endavant i es va publicar al BOE el dia 29 de desembre de 2021. Com a resultat, els pensionistes van estrenar l'any 2022 amb una revaloració de les pensions, d'acord amb l'IPC mitjà anual, que va arribar al 4,1% en total per a les contributives. I per a aquest any, tal com reflecteixen els pressupostos generals de l'Estat per al 2023, s'ha completat amb un increment del 8,5% i del 15% de les no contributives.

I la segona i definitiva pregunta: Com quedaran les pensions els 2024? L'única cosa que sabem és que la reforma de les pensions inclou que entre 2024 i 2027 les pensions mínimes pujaran per sobre de l'IPC.

Però, per altra banda, s'ha aprovat un decret, que ha entrat en vigor el 20 de juliol, d'augment del 17,6% per a la cura de persones dependents i calculen que pot beneficiar a 540.000 persones. També s'augmenten les hores de l'ajuda domiciliària. Per tant, convé estar alerta i confiar en la professionalitat dels tècnics de l'Ajuntament.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem