Serrahima: “Que la Fura dels Baus pensés en nosaltres ja és un somni”

La nit del dijous 26 de juny la Fura dels Baus porta a escena l’espectacle ‘Dreams’ on usuaris del Grup Catalònia i gent d'entitats de Sant Cugat es penjaran amb arnesos per realitzar la coreografia

Espectacle 'Dreams' que es va celebrar a Cerdanyola. FOTO: Cedida Espectacle 'Dreams' que es va celebrar a Cerdanyola. FOTO: Cedida
La Festa Major s’inaugura amb un espectacle molt especial i que té com a protagonistes usuaris de la vostra entitat.

Què significa per a vostè l'acte?
Per a nosaltres és molt important, perquè com a entitat ens agrada fer coses diferents. El que és interessant és que es fa amb la població que en diem convencional. I nosaltres, que pensem que som normals, no fem xarxes humanes! Que nosaltres estrenem la Festa Major amb la Fura dels Baus és molt especial, la gent no s’imagina el que veurà.

L’espectacle el vau fer un cop, l’any passat. Com va ser en aquella ocasió?
Hi van pujar 42 persones i perquè te’n facis una idea, la gent que va tenir la sort de pujar a la xarxa encara en parla, i d’això ja fa gairebé un any. Va ser espectacular.

I aquesta com serà?
Després del pregó a l’Ajuntament pujarà la comparsa fins a la plaça d’Octavià. Un cop allà, farem l’espectacle. Tindrà la peculiaritat que es farà amb altres persones, aproximadament la meitat seran del Grup Catalònia i l’altra meitat d’entitats de Sant Cugat.

Com va néixer ‘Dreams’ i com hi vau acabar formant-ne part?
Dreams va ser una idea de la Fura dels Baus i d’una empresa que es diu ISDEC, que fa formació. La Fura ja havia fet un espectacle, a Anglaterra, amb persones amb discapacitat, i els va impressionar molt la relació amb les famílies d’aquests nois. Les famílies els manifestaven que era el millor moment de la vida dels seus fills i això va colpir-los molt. Aquí és on entrem nosaltres. Ens vam asseure les tres parts –Fura, Grup Catalònia i ISDEC– i ens van proposar de fer-ho. La veritat és que quan m’ho van explicar no sabia ben bé de què parlàvem, però vaig dir que sí.

I vau encertar?
I tant! Al cap i a la fi t’adones que tots som capaços de fer moltes més coses de les que ens pensem, fins i tot aquelles persones que ens pensem que en poden fer poques. Per a ells, és la il·lusió de la seva vida, s’ha de viure perquè és difícil d’explicar.

Concretament, en què consisteix l’espectacle?
Són una quarantena de persones, amb una granota blanca, a qui se’ls puja amb uns arnesos a 40 metres d’altura. Allà es fa una coreografia molt ben especificada per la Fura dels Baus, acompanyada de música i de llums. Per nosaltres, però, l’espectacle no només és aquell dia. Són també els preparatius, els assajos... Pensa que els usuaris del nostre centre necessiten molts més assajos.

Per què ‘Dreams’, per què ‘Somnis’?
La veritat és que el nom ja ens va venir donat per la Fura. Però ens agrada molt. Només pel fet que una entitat com la Fura pensés en el col·lectiu de persones discapacitades ja és un somni. Si a més hi participem, ho fem bé i en gaudim ja és la pera!

Aquest és un acte del vostre 25è aniversari.
És un dels actes que fem per l’aniversari i ens fa il·lusió portar-lo a Sant Cugat. L’acte de cloenda també el farem aquí, al Teatre-Auditori.

Convida’ns a l’espectacle!
Em penso que a Sant Cugat no s’ha fet mai un espectacle com aquest i no s’ha vist mai que una entitat amb discapacitats participi en un espectacle d’aquesta envergadura. La Fura dels Baus no ha vingut mai a Sant Cugat, i crec que com a espectacle que dóna inici a la Festa Major és brutal. S’ha de veure. Qui no hagi vist mai la Fura en directe té una molt bona oportunitat per fer-ho.

Joaquim Serrahima és valldoreixenc, llicenciat en Medicina i Cirurgia i diplomat a Esade. Des de fa una dècada dirigeix el Grup Catalònia, una agrupació d’entitats sense ànim de lucre que comparteixen l’objectiu comú d’atendre les persones amb discapacitat intel·lectual. El juny de 2013, 42 usuaris d’aquesta institució van participar en una coreografia realitzada per la Fura dels Baus i aquest mes de juny, l’entitat repeteix per la Festa Major de Sant Cugat. Prèviament es faran 4 assajos al centre que té el grup a Valldoreix.

 
Comentaris

Destaquem