Chachapoyas, els habitants de la selva nuvolosa

"La Dra. Ariadna Baulenas va explicar com, entre els anys 700 i 1500, va haver-hi un desplaçament de població a la selva alta dels Andes peruans, entre 2.000 i 3.000 m l’alçada"

La Dra. Ariadna Baulenas va explicar com, entre els anys 700 i 1500, va haver-hi un desplaçament de població a la selva alta dels Andes peruans, entre 2.000 i 3.000 m l’alçada, en un terreny de parets molt verticals i vegetació exuberant. Vivien en assentaments independents i fortificats, on es conserven sitges circulars de pedra. El més conegut és el de Kuélap, sobre una gran plataforma artificial de 450 Ha. Chachapoya ve de sacha (bosc). El seu art és bastant pobre, però són remarcables els seus mausoleus i sarcòfags mortuoris, incrustats a les parets de la muntanya, en balmes altes molt inaccessibles. És famós el de Laguna de los Cóndores. Els sarcòfags representen figures humanes i les despulles estan momificades a la seva base, sempre assegudes, amb els colzes als genolls i les mans a les galtes. És curiós saber que van inspirar el quadre Eva bretona, de Gauguin, net de peruana, i la cara del famós El Crit, de Munch, que van veure una d’aquestes mòmies a l’exposició de París de 1889.

Aula d’Extensió Universitària per a la GGSC

C/ Dos de Maig, 2 bis

Tel. 93 583 66 96

www.aulasantcugat.cat

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem