Conferència “Els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya”

Resum de la conferència

La línia Barcelona–Sarrià feia ja més de 50 anys que prestava servei quan, gràcies a l’impuls de dues personalitats com Carles Montañés i Frederick Stark Pearson, va fer el salt de la plana de Barcelona al Vallès a través de Collserola.

L’any 1917 es va inaugurar la primera estació de Sant Cugat, en aquella època, un petit nucli principalment de caràcter rural. L’arribada del ferrocarril va suposar un fort impacte ja que va provocar un gran desenvolupament urbanístic i social.

Un impacte que es va iniciar fins i tot abans de la inauguració, en ser adoptada com a residència per molts dels directius i tècnics americans i anglesos del grup empresarial Pearson (“la Canadenca”).

La ponència fa un repàs al salt de modernitat que va suposar la línia en termes tecnològics i de servei i descriu com Sant Cugat exemplifica l’impacte que una nova infraestructura suposa sobre el territori i la seva gent.  

Actualment, Sant Cugat ha esdevingut un municipi clau en l’explotació dels FGC amb les seves set estacions i més de 8 milions de viatgers anuals.

Enric Ticó i Buxados

www.unescoqgat.cat.mialias.net

 
Comentaris

Destaquem