Conferència de Marcel Coderch

"La conferència de Marcel Coderch ha plantejat el funcionament del món des de la visió realista de la ciència"

La conferència del dimecres dia 20 d'abril a l'Arxiu Nacional de Catalunya "Com funciona de veritat el món vist des de la ciència", a  càrrec de Marcel Coderch i Colell, ha plantejat el funcionament del món, però vist des de visió realista de la ciència. Una visió extreta d'una interpretació de Vaclav Smil, científic xec-canadenc, professor emèrit de la Universitat de Manitoba (Canadà) i autor de molts llibres.

L'experiència de les tres últimes generacions després de la Segona Guerra Mundial ha estat sense precedents, en demografia, economia, avenços tecnològics, socials, etc. De fet, ens podem considerar privilegiats per partida triple: per haver viscut en aquesta època de la història de la humanitat, per viure en un país relativament pròsper, i per pertànyer a la part més benestant de la nostra societat. La gran majoria dels urbanites moderns ens hem desconnectat tant del procés de producció d'aliments com de la fabricació de màquines i dispositius, de manera que només una petita part de la població es dedica a subministrar els aliments, l'energia, els materials i dispositius que defineixen el món modern. I, a més, es consideren activitats antiquades i poc atractives, en comparació al món de la informació, les imatges, les dades i les comunicacions. Advocats, economistes, programadors, publicistes i financers reben remuneracions desproporcionadament altes per a treballs totalment deslligat de les realitats materials de la vida a la Terra.

Tanmateix, l'incessant creixement de demanda energètica i de materials s'ha accelerat fins a posar en perill la capacitat del planeta per regenerar-se i poder seguir funcionant en el llarg termini, I com respondrem al canvi climàtic? Quina mena de transformacions en els nostres comportaments poden redreçar la tendència al desastre?

Diguem-ho clar: som una civilització sustentada en els combustibles fòssils, una civilització en la qual els avenços tecnològics i científics, i la prosperitat descansen sobre la combustió d'enormes quantitats de carboni fòssil, i no podem, sense canvis inimaginables, simplement escapar d'aquest determinant crític dels nostres privilegis en unes poques dècades, i no diguem anys. Som fills de l'Era del Petroli.

La descarbonització de l'economia global pel 2050 només és concebible al preu d'un retrocés econòmic impensable, o com a resultat d'una ràpida transformació que requeriria avanços tècnics gairebé miraculosos.

La nostra civilització es sustenta en quatre pilars bàsics: l'amoníac, l'acer, el formigó i els plàstics. La desmaterialització és una mentida: en termes absoluts els consums energètics i materials no han parat de créixer, especialment en societats acomodades.

AMICS DE LA UNESCO SANT CUGAT
firma_UNESCO
Joan Bordas
 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem