‘L’elisir d’amore’

El cant i la melodia segueixen el model rossinià

El compositor italià Gaetano Donizetti fou un autor operístic d’inicis de la primera meitat del segle XIX, procedent d’una modesta família de Bèrgamo, que va tenir com a protector el compositor alemany Johann Simon Mayr. En els seus inicis va ser un admirador i seguidor de Rossini, component una sèrie d’òperes d’arguments lleugers, d’amor i còmics de l’estil rossinià, evolucionant posteriorment a òperes de text dramàtic i històric.

Dintre de les seves òperes lleugeres té un relleu especial L’elisir d’amore amb un argument simple en què es barregen l’estimació profunda d’un pobre noi per una noia il·lustrada d’un poble i el joc d’aquesta de donar-li gelosia amb un militar amb la presència d’un xarlatà ambulant que ven un elixir que, suposadament, proporciona efectes amorosos.

El cant i la melodia segueixen el model rossinià amb uns finals d’àries encara sense aguts espectaculars però amb unes melodies originals i molt boniques, tant en les àries respectives dels seus actors com en els duets i concertants.

Josep M. Castelló i Barenys

www.unescoqgat.cat.mialias.net

 
Comentaris

Destaquem