Sortida cultural matinal del dimecres dia 12 de gener

'Un viatge en el temps: el Call Major i Menor de Barcelona a càrrec de l’escriptora i traductora Núria Miret'

El Call de Barcelona és el sector de l’actual barri Gòtic que antigament havia estat el barri jueu de Barcelona. Hi predomina encara avui dia un estil semblant a molts calls jueus de Catalunya. Recentment s’hi ha descobert una sinagoga antiga, actualment oberta al públic.

El barri del Call de Barcelona ocupava pràcticament tot el quadrant nord-est de l’antiga ciutat romana de Bàrcino. Cal destacar que la comunitat jueva de Barcelona, en aquells dies, va ser sens dubte la comunitat més important i nombrosa que fins a aquell moment havia trepitjat Barcelona, Catalunya, la Corona d’Aragó, i una de les més importants en l’àmbit europeu. L’any 1079 la població jueva solament era d’unes setanta famílies, mentre que en el segle XIV aquesta població rondava les 4000 persones.

La comunitat jueva va residir al call fins al 1391, quan fou assaltat amb el resultat de tres-cents morts. Els habitants que es van refugiar al Castell Nou van ser obligats a convertir-se a la religió catòlica, dispersats o morts.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem