Un monestir amb mil anys d’història

El monestir més important del comtat de Barcelona i un dels més importants de Catalunya

El Monestir va existir com a tal del s. IX al s. XIX. Mil anys. Una presència aclaparadora en tots els sentits: físicament, amb la seva imponent magnificència davant d’una humil i petita vila; jurídicament, amb el sotmetiment dels vilatans a l’autoritat monàstica; econòmicament, amb les obligacions d’aquests envers l’abadia. Joia del patrimoni santcugatenc, l’element més emblemàtic. 

El que veiem avui és el tercer edifici del Monestir. Aquesta evolució arquitectònica ens parla del seu creixement econòmic i polític al llarg de l’edat mitjana i l’edat moderna, arribant a ser el monestir més important del comtat de Barcelona i un dels més importants de Catalunya

Els seus hàbits de vida (coneguts gràcies a l’excepcional Costumari de Pere Ferrer, del segle XIII) van evolucionar des de la sobrietat benedictina a l’opulència, canvis que van deixar la seva empremta també a l’arquitectura del conjunt.

Segle i mig després de la desamortització, el Monestir és el principal referent de la ciutadania santcugatenca, i el seu futur està assegurat.

www.unescoqgat.cat.mialias.net

 
Comentaris

Destaquem