Aprenem a reconèixer una persona amb demència

A l'inici no és fàcil veure que alguna qüestió en el nostre cervell no funciona com abans

La demència és una malaltia que afecta un gran nombre de persones en la nostra població, va en augment i cada dia se'n diagnostiquen més en tot el món. Entre les diferents demències la més freqüent és la de l'Alzheimer.

L'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer AFA-VO creiem que és important poder reconèixer una persona amb demència per entendre que li passa i acompanyar-la si s'escau. Hem de començar a posar atenció quan veiem que la persona deixa de fer coses fins ara molt habituals i rutinàries per ella com cuinar aquells plats que li sortien molt bons, anar al Casal d'avis, quedar menys amb les amistats, perdre l'hàbit de llegir, si el tenia... Hem de veure si això és una decisió voluntària o realment han perdut les capacitats que els hi permetia fer-ho. A l'inici no és fàcil veure que alguna qüestió en el nostre cervell no funciona com abans. És crucial la detecció precoç.

Les persones amb demència mostren pèrdues de memòria i pot passar que mostrin dificultats per comunicar-se que tinguin la mirada perduda. Fins i tot podrà mostrar-se espantat i en alerta a causa de la desorientació en temps, espai i persona. També poden mostrar un deteriorament en la capacitat de moviment, o en caminar, ja que comença a sentir menys equilibri i augmenta el risc de caigudes. Es poden donar canvis de personalitat, oblits amb les cites, números de telèfons o en resoldre operacions aritmètiques senzilles com comptar el canvi en comprar.

En el cas que el nostre familiar comenci a manifestar aquesta simptomatologia ens hauríem de posar en contacte amb el nostre metge de capçalera, per començar a aprendre sobre aquesta nova etapa de vida i podreu apropar-vos cada dimarts de 9 a 14 h i cada dijous de 9 h a 12 h a la Casa de la Cultura on us informarem de tot el que necessiteu. També podeu trucar al 656671227.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem