Les àvies i els avis "cangur"

La immensa majoria dels infants d'entre 3 i 8 anys, consideren que estar amb els avis és una de les tres coses que els fan més feliços

Gairebé el 35% dels majors de seixanta-cinc anys d'Espanya tenen cura dels nets diversos dies a la setmana, dedicant a aquesta tasca de "cangurs" 16 hores setmanals. És un percentatge 12 punts superior a la mitjana de la Unió Europea i està per sobre del d'altres països, com França amb un 13% o Alemanya amb un 15%. Així ho reflecteix l'informe "Abuelos y crianza", elaborat per Aldeas Infantiles SOS.

Ens podem preguntar si estar 12 punts per sobre de la mitjana europea és bo, o és dolent. Per remarcar els punts positius, podem dir que les persones enquestades assenyalen que els avis mantenen la família unida, donen suport emocional i estima, ajuden econòmicament, col·laboren a la feina domèstica i transmeten la història familiar. Però, malgrat això, l'ONG posa la veu d'alerta perquè quan els avis assumeixen el rol que, en realitat, correspon als pares, poden veure's obligats a renunciar a altres valors, com les relacions amb amics i les activitats pròpies del seu desenvolupament personal. I cal tenir en compte que com que la paternitat esdevé cada cop més tard, els avis que substitueixen els pares també cada cop són més grans.

Per altra banda, segons l'informe d'Aldeas Infantiles, hi ha uns 11.400 nens i adolescents a Espanya que creixen acollits per algun membre de la família biològica, que majoritàriament són els avis. Es tracta de les famílies "acollidores", que assumeixen molta més responsabilitat que la de simplement entretenir els nets. Aquests avis "acollidors" reclamen més suport i recursos, orientació i assessorament adaptats a les seves necessitats i serveis d'atenció psicològica. Aldeas Infantiles ofereix 8 programes d'Acolliment a Aragó, Canàries, Castella-la Manxa, Catalunya, Galícia i Madrid.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem