Batecs... del cor

El cor és també figuradament la part central: el cor d’una fruita, el cor de la ciutat o el cor de l’hivern

Us agrada enviar emoticones als vostres amics i familiars? Adjunteu cors i cares d’ulls enamorats als vostres missatges? Els nostres avis no en sabien res de les emoticones, però en el llenguatge del dia a dia donaven molt protagonisme al cor. 

El cor és l’òrgan muscular que, amb els seus moviments rítmics, fa circular la sang, però el cor també és considerat la seu dels sentiments, de la voluntat, de la intuïció o de la memòria i queda vinculat al caràcter i a la manera d’actuar. Moltes frases fetes testimonien aquest protagonisme del cor.

Uns diuen que el seu cor batega d’emoció o que una escena que han vist els ha arribat al cor; d’altres diuen que tenen el cor trencat o que una pena els rosega el cor... I, pitjor encara, fins i tot hi ha qui diu que té una espina clavada al cor! Dramàtic!

Als més optimistes el cor els diu que tot acabarà bé, però els més patidors sempre estan amb l’ai al cor! En relació amb la memòria, podem dir que portem un record gravat al cor o que ens hem après un poema de cor.

Algunes expressions vinculen el cor a la sinceritat, i així trobem persones de cor net, que fan el que els surt del cor, van amb el cor a la mà, obren el cor, porten el cor a la boca... 

Ésser tot cor o tenir el cor moll és tot el contrari de tenir el cor de pedra, tenir el cor empedreït o ser dur de cor, que ve a ser el mateix que no tenir cor. I tenir cor de lleó s’oposa a tenir cor de gallina. Què us agrada més, l’heroïcitat o la prudència?

El cor també és la seu del coratge i de l’afecte i per això diem: no tinc cor de fer això, no m’hi veig amb cor o bé he de fer el cor fort i m’he de sobreposar a les dificultats; o bé, s’ha guanyat el meu cor.

I acabem amb una pregunta: ja feu bategar el català? Que no sigui pas a contracor!

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem