La cara B de la pujada de les pensions

L'augment del 8,5% de les pensions d'aquest any, dispararà encara més la recaptació d’impostos

Les pensions han pujat un 8,5% aquest 2023 per a compensar la pèrdua de poder adquisitiu deguda a la inflació, i els pensionistes anem rebent ja la primera prestació que recull aquesta pujada. Però la cara B d'aquest augment no serà tan positiva perquè l'augment també tindrà el seu reflex a l'hora de pagar a Hisenda, és a dir, quan el 2024 haguem de fer la declaració de renda corresponent a aquest any.

De fet, tal com està la normativa, les pensions són considerades rendiment del treball, a l’igual que els salaris. Per això els pensionistes paguem IRPF exactament igual que quan estàvem en actiu. Això no deixa de ser un contrasentit, perquè quan treballàvem, ja pagàvem l'IRPF pels salaris i ens retenien unes determinades quantitats com aportació al sistema de pensions. I ara, que no treballem, les pensions les consideren com a rendiment del treball.

No obstant això, en general, els pensionistes hi sortirem guanyant, perquè l'augment de la pensió serà superior a l'augment que experimentarà la nostra tributació, però per a molts que abans estaven exempts (els que perceben menys de 22.000€/any), l'augment suposarà que sí que hauran de fer declaració i d'altres pujaran de tram i hauran de pagar més del percentatge que pagaven fins ara.

Tot això vol dir que una part substancial dels 13.000 milions d'euros que costarà aquest augment del 8,5%, retornarà a l'Estat per la via dels impostos. Alguns experts calculen aquest retorn en uns 2.000 milions d'euros. I per als que reben les pensions màximes, la pujada del 8,5% podria quedar en un
5,3%, després de pagar els impostos.

De fet, el 2022 hi ha hagut un rècord de recaptació per l'IRPF, ja que els contribuents vam pagar 109.000 milions perquè va créixer l'ocupació, els salaris i les mateixes pensions, superant les previsions que havia fet el govern.

Comencen a córrer les veus que pronostiquen que l'augment que s'aplica d'acord amb la carestia més gran de la vida, fa el sistema de pensions insostenible a la llarga i és molt possible que el sistema encara pateixi una revisió un any i un altre.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem