El català, la mare que...!

Molts sons i mots en català recorden a altres llengües

La nostra llengua disposa d’una rica i variada llista de sons, amb mots o combinacions de mots que ens poden recordar a l’anglès, el francès, l’italià, l’alemany o fins i tot el xinès, entre altres. Es tracta d’un joc lingüístic que pretén demostrar, humorísticament, que la sonoritat de diverses i variades llengües del món en el sistema fonològic suposa que el català és la mare de totes les llengües.

A més d’un li deu resultar familiar aquest tipus de joc lingüístic. Els nostres pares i avis ja ens regalaven un seguit de frases quan érem petits i de ben segur que us deu sonar la cançó de La Trinca, titulada El Senyor Ramon, que en més d’un vers deixa anar combinacions de paraules que sonen a xinès o a rus. Per recuperar algunes d’aquestes expressions simpàtiques, en deixem uns exemples ben divertits.

De l’alemany, tenim: “Aixafen xuxos i fan traus”, “Elàstics blaus mullats fan fàstic” i “Hi ha molts préssecs grocs”.

De l’anglès: “En un got nou no pot haver-hi hagut mai vi”, “No es toquin ni es moquin”, “No pot haver-hi hagut cap ànec sense haver-hi hagut cap espeternec”.

Del francès: “Un bon jornal fa de bon suar”.

De l’italià: “Vingui, Celdoni, faci un tiberi de vi xarel·lo amb allioli”.

Del llatí: “Avis murris porten nuvis a Gràcia amb òmnibus gratis”.

Del rus: “No es vacunin si fot un tuf d’aiguanaf”.

Del xinès: “En quin tinter té tinta en Ton?”, “Tinc tanta sang que a les cinc tinc son”.

Del polonès: “Busqui qui el refresqui i a qui li piqui que s’ho rasqui”.

Si voleu conèixer més construccions d’aquesta part lúdica del català, existeix el llibre amb l’escaient i explícit títol El català, mare de totes les llengües (Humorada fonètica) Entrebancs i jocs de paraules humorístics. L’ha elaborat la Biblioteca Popular Millà i l’ha publicat l’editorial Llibres de l’Índex. El

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem