Les malalties cardiovasculars són un conjunt de trastorns que afecten el sistema circulatori, amb el cor com a centre neuràlgic, que comprèn tot el sistema vascular, format per artèries i venes. Segons dades de l’Observatori de la Mort a Catalunya, l’any 2018 les malalties de l’aparell circulatori van ser la primera causa de mort de les dones catalanes. Els homes, en canvi, es veuen lleugerament menys afectats per aquesta situació, ja que n’és la segona causa de mort.
Tanmateix, afecta greument tota la població i, per aquest motiu, és una qüestió prioritària dins del sistema de salut públic català. De fet, l’any 2022, la Marató de TV3 va dedicar la 31a edició a les malalties cardiovasculars, amb l’objectiu de recaptar fons per a la recerca científica i de dur a terme una tasca de sensibilització. A banda, a la pàgina web Canal Salut de la Generalitat de Catalunya, hi ha disponible un seguit de recomanacions per prevenir aquest tipus de malalties, com ara seguir una alimentació saludable, fer activitat física de manera regular i assolir un pes saludable.
Els catalans, tal com es desprèn d’aquestes dades, tenim el cor fràgil –o, si ho preferiu, tendre–, i tenim un reguitzell de frases fetes que ens ho recorden. Per expressar un sentiment d’expectació profunda, en català diem: estic amb l’ai al cor! És aquella sensació de gairebé no respirar mentre s’espera un desenllaç amb un punt de temença.
Mercè Rodoreda, de fet, en deixa constància d’una forma deliciosa a Per ganes de joc: “Poder mirar una estrella de neu, tota de punxes, desitjant besar en una nit d’estiu, en un portal fosc, amb l’ai al cor, en un carrer d’aquells que ja no en queden, uns llavis estimats”.
En canvi, si volem encoratjar algú perquè se sobreposi a les adversitats vitals, li direm que ara cal fer el cor fort. Així ens ho recorda, de fet, l’escriptora Sílvia Soler, que, amb la darrera novel·la publicada, anomenada Cor fort, ens recorda la força i la delícia que poden contenir un seguit de paraules col·locades de forma precisa i intel·ligent: la força de la tradició i del llenguatge.
I a vosaltres, què us diu el cor?
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.