Com afecta el sol als gats?

Al dormir, que és la seva activitat preferida, el metabolisme del gat es redueix i la seva temperatura baixa

Tots hem patit les altes temperatures d'aquests dies, però, qui no ha vist a un gat gaudint, com si res, d'un bany de raigs solars? Sembla que la seva resistència a la calor no tingui fi.

Els gats són mamífers i per això han de mantenir la seva temperatura al dormir. Quan un gat vol dormir, cerca la calor. I al dormir, la temperatura corporal del gat, baixa, per aixó, hem de prendre precaucions i procurar que no prengui el sol en excés, sobretot a l'estiu i més si té poc pelatge o és de color blanc.

Els raigs solars es componen en un 9% en raigs ultraviolats, que són els UVA (que penetren a la pell) i els UVB, que actuen de forma més superficial. Una part dels raigs reflecteixen al pèl, però altre queda absorbida.

Quins beneficis té per als gats prendre el sol?

Una absorció moderada de la radiació ultraviolada del sol suposa una aportació saludable per al gat, ja que la radiació UVB permet la síntesi de la vitamina D en la pell, necessària per a l'absorció del calci i la formació de les estructures òssies. 

Quins perjudicis pot tenir el sol per als gats?

Els principals efectes a vigilar són:

Cremades: són el mal més immediat i visible. Quan són profundes poden acompanyar-se d'infeccions bacterianes secundàries.

Dermatitis solar: presenta la pell enrogida, pèrdua de pèl, irritació i inflamació de la zona. Quan augmenta l'exposició poden aparèixer crostes, úlceres i butllofes que produeixen una intensa picor. 

Carcinoma: El mal crònic de la pell pot produir la transformació maligna de les cèl·lules, la qual cosa porta al fet que es produeixi un tumor.

Cop de calor: principalment en l'època estival quan les temperatures s'eleven a nivells aclaparadors. Els felins no suen, i per a alliberar calor, panteixen o es llepen.

Per preveure aquests riscos haurem d'intentar evitar que els nostres gats s'exposin als raigs del sol, sobretot, en les hores puntes del dia i de forma prolongada.

Finalment, davant qualsevol lesió sospitosa, hem d'acudir al veterinari de confiança com fem sempre davant qualsevol possible dubte que ens pugui sorgir sobre la salut del nostre pelut.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem