Dites pasquals

La Setmana Santa és pròdiga en fraseologia

Una frase recurrent ara que hem encetat nova estació és la primavera la sang altera. L’esclat de la natura, acompanyat de l’allargament del dia, ens aclapara els sentits, certament. Una altra dita habitual per l’època és si l’hivern primavereja, la primavera hiverneja; veurem si es compleix aquest vaticini, tenint en compte l’hivern sec i calorós que hem tingut.

Si ens centrem en la Setmana Santa —el conjunt de celebracions religioses que es fan entre el Diumenge de Rams i el Diumenge de Pasqua per recordar la passió, mort i resurrecció de Jesús—, veurem que és pròdiga en fraseologia: per exemple, si fem una cosa molt de tant en tant, la fem de pasqües a Rams. Abans, quan una parella concebia un fill amb anterioritat a celebrar el matrimoni es deia que havien fet Pasqua abans de Rams. Avui dia podem fer servir l’expressió en el sentit de realitzar alguna cosa abans que sigui el moment just de fer-la.

Si entrem més a fons en les dites i refranys al voltant de Pasqua, hi trobem a més: per Setmana Santa, pluja o vent, altrament, no és santa; Setmana Santa mullada, collita de blat regalada; per Divendres Sant, cull la farigola al camp; quan la Pasqua cau pel març, el diable treu ses arts; Carnestoltes i Dijous Sant sense lluna mai no els veuràs. Aquesta darrera remet al fet que les dates en què s’escau la Pasqua varien cada any segons la fase de la lluna. Així, el Diumenge de Pasqua és el diumenge que segueix la primera lluna plena després de l’equinocci de primavera. Per tant, sempre té lloc entre el 22 de març i el 25 d’abril.

Per acabar aquest recull de fraseologia, n’hi ha un parell en què tenim dipositades moltes esperances: Setmana Santa marçal, molta pluja i temporal i Setmana Santa marcenca, anyada plugenca. Confiem, doncs, que l’any pluviomètric es giri com un mitjó i faci bones aquestes dites per alleugerir la sequera i preguem perquè, sobretot, no es faci realitat mai de la vida una altra de ben malastruga que diu Pasqua marçal, mortaldat o fam. Posats a escollir, acabarem amb una prou innòcua, per Pasqua i per Nadal, qui no estrena, res no val, no fos cas…

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem