La cura: una muntanya d'estima i paciència

Cal ser conscient, que a pesar que hi hagi dies amb pensament i actituds similars a les de sempre, la malaltia va fent el seu camí

La malaltia d'Alzheimer i les demències són malalties que acaben formant part de la vida de la persona que la pateix i del seu entorn. A mesura que avancen, aquestes malalties desdibuixen el caràcter de la persona, el seu sentit de l'humor, les seves aficions, i, en última instància, deixen borrosa la identitat de la persona accentuant-ne les pèrdues i allò que "ja no és".

Per un costat, no és difícil pensar que deu ser un procés molt dolorós sentir que ja no et reconeixes ni en allò que fas ni en allò que dius. Per un altre costat, per a les famílies, és desolador presenciar l'esvaïment de la persona que estimen. El dolor, malgrat la seva incomoditat, també ens connecta a la vida i a allò que és important per a nosaltres.

És crucial recuperar l'essència de la persona que coneixem i de la relació, més enllà de la demència. Ens podem apropar a la persona per trobar la seva mirada i apreciar-la, acariciar-li les mans una altra vegada amb tendresa, dir el nom de la persona tal com l'hem dit tota la vida, cuidar la seva història i recordar en veu alta aquelles vivències que sabem que li agraden.

Per poder fer-ho cal que ens allunyem de l'expectativa de què torni a ser com era abans i omplir el present rebent l'experiència d'aquest moment amb acceptació. És una adaptació constant a la persona amb demència o Alzheimer. Cal fer un esforç gran per comprendre i adaptar-nos a la persona que va perdent la seva identitat i ja no pot respondre al que estàvem habituats. Molta paciència i molta estima.

AFA VO. Ens podeu trobar a la Casa de Cultura: dimarts de 9 a 14 h i dijous de 9 h a 12 h o al telèfon 656671227.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem