El diccionari del futur

El nou diccionari estarà disponible únicament en format electrònic

10 anys és un horitzó llunyà? En l’era de la immediatesa per romandre connectats 24/7 potser sí; quan es tracta de llengua, però, la perspectiva canvia. Antoni M. Alcover va iniciar el projecte del Diccionari català-valencià-balear el 1900, si bé el primer fascicle de l’obra no es publicà fins al 1926 i el darrer s’acabà d’imprimir el 1962.

En tot cas, dos lustres és el període que s’ha marcat l’Institut d’Estudis Catalans per elaborar un nou diccionari que doni compte de la llengua catalana des d’una mirada àmplia que abasti tots els registres i dialectes. D’ençà que el 2021 va ser elegida presidenta de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Maria Teresa Cabré ja va avançar que tenia la intenció de continuar «la cooperació amb els organismes territorials amb la vista posada en una normativa compartida».

És en aquest context que el nou diccionari, etiquetat com a pancatalà i postfabrià, vol esdevenir l’eina de referència justament del conjunt dels parlants del català, és a dir, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. La finalitat, per tant, transcendeix els límits de la normativa estàndard fabriana —determinada en matèria de lèxic pel DIEC, si més no a Catalunya.

Un altre dels eixos d’actuació passa per digitalitzar la feina que fa l’IEC. A més, serà un diccionari a mida perquè l’usuari prioritzi solucions d’una de les varietats de llengua en funció del seu origen o preferències de cerca. Tot plegat ve a reforçar el caràcter cada cop més descriptiu de l’Institut, palesat ja el 2017 amb l’aparició de la nova gramàtica i ortografia. Fruit d’aquesta intenció, la nova obra va aparellada al projecte cooperatiu de què parlava Cabré i que comportarà establir consensos amb l’Institut d’Estudis Baleàrics i, sobretot, amb l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, l'ens de referència normativa per a la variant valenciana de la llengua i amb qui les relacions no sempre han estat tan fluides. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem