L'Alzheimer és una malaltia amb una àmplia varietat de símptomes que es caracteritza per la pèrdua progressiva de les funcions cognitives interferint en les activitats bàsiques de la vida diària com l'alimentació.
La dificultat en l'alimentació es coneix com a Disfàgia. La disfàgia afecta moltes persones, en el cas de persones amb Alzheimer, al 75%.
La disfàgia és un símptoma que dificulta o impossibilita moure el "bolo" alimentari des de la boca a l'estómac La persona té dificultat per empassar-se aliments sòlids, semisòlids o líquids. És un procés neuromuscular molt complex que requereix una coordinació molt precisa de moviments voluntaris i involuntaris.
Quan apareix pot provocar deshidratació, desnutrició i broncoaspiració (aspiració accidental d'un sòlid o líquid per la via aèria) produint la tos. Si observen que la persona de qui tenim cura té alguns dels símptomes que s'han descrit és important anar al centre mèdic perquè en facin valoració.
Pel que fa als líquids es modificarà la viscositat mitjançant l'ús d'espessidors en l'aigua i sucs, a més s'utilitzaran gots amb boca ampla. D'altra banda, en l'àmbit de sòlids es buscarà modificar la textura dels aliments mitjançant l'alimentació amb triturats, cremes, pures i textures denses. Finalment, s'evitaran aliments amb dobles textures com per exemple amanides, aliments fibrosos com espàrrecs, pernil o pinya entre d'altres.
AFA VO dirigeix una part de les seves activitats a la formació i informació de les famílies perquè es procuri la millor assistència a la persona afectada.
Estem a la Casa de Cultura de Sant Cugat, els dimarts de 9h a 14 h i els dijous de 9 h a 12 h o al telèfon 656671227.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.
Subscriu-te al butlletí
Facebook
X
Instagram
YouTube
WhatsApp
Telegram
TikTok