Els nens i l’ortodòncia

L’ortodòncia és l’especialitat dental que s’encarrega de corregir la posició defectuosa de les dents i les anomalies dels seus corresponents ossos

És a dir, entre d’altres coses, elabora i col·loca els aparells correctors en les dents.


L’Associació Espanyola d’Especialistes en Ortodòncia (AESOR) respon a les preguntes més freqüents sobre nens i ortodòncia.


Quina és l’edat adequada per al tractament d’ortodòncia?

Els defectes en la posició de la dentadura poden començar a manifestar-se a edat primerenca, generalment quan el nen va perdent les dents de llet i són substituïdes a poc a poc per les dents definitives.

Durant el període que abasta la infantesa i l’adolescència, dels 6 als 14 anys, és quan la majoria de pacients reben el tractament d’ortodòncia, en funció de la sortida de les dents i queixals permanents, i del creixement del maxil·lar i la mandíbula, els defectes de les quals requereixen d’una correcció immediata.
 

Quins són els tipus de tractament d’ortodòncia?

Existeixen diverses modalitats:

• El tractament preventiu persegueix l’eliminació dels hàbits deformants infantils, generalment en la dentició temporal (de 3 a 6 anys).

• El tractament interceptiu està orientat a facilitar la sortida normal de les dents definitives i a millorar la mida i la posició dels ossos maxil·lars, generalment quan s’inicia el recanvi de les dents de llet per les definitives (de 7 a 11 anys).

• El tractament correctiu és l’indicat quan ja han sortit les dents definitives (de 12 a 15 anys).
 

Com són els aparells d’ortodòncia?


Poden ser amovibles o fixos.


• Els amovibles poden corregir defectes lleus o moderats.


• Els aparells fixos tenen major efectivitat que els amovibles, estant especialment indicats per corregir els defectes accentuats o greus.

 
Comentaris

Destaquem