Estereotips dels fills únics

Pautes per educar a un fill únic

Fins fa poc, l’entorn social i familiar considerava el fill únic com una persona extremadament protegida, egoista, introvertida i malcriada. Una idea que, segons indiquen els experts, forma part dels mites als que, fins a dia d’avui, han hagut d’enfrontar-se aquells que creixien sense germans.

Avantatges de ser fills únics

Sembla coherent pensar que tenir un sol fill és molt més fàcil pels pares, que tenir-ne dos.
El fill únic es beneficia de ser el centre d’atenció. No ha de competir amb ningú per obtenir la dedicació d’uns pares que li oferiran tot el seu temps. Així mateix, els fills únics sovint han d’adaptar-se a la manera de viure dels pares, pel que estan més exposats a presenciar converses d’adults i integrar-se en les rutines dels grans.

Avantatges de tenir germans

És ben sabut que els germans es barallen i sempre insisteixen en allò que no els agrada l’un de l’altre. Però una relació entre germans és en realitat un dels millors vehicles perquè els nens aprenguin com gestionar lluites de relació i resolució de conflictes a mida que creixen.

Existeixen pautes per educar de manera adequada a un fill únic?

  • Evitar la sobreprotecció. És habitual que els pares caiguin en l’error de protegir excessivament al seu fill per una por exagerada a que al nen li pugui passar alguna cosa, fet que els impedeix créixer com a éssers independents. Aquesta actitud exagerada també pot arribar a angoixar al menor fins al punt que només actuï per a acontentar als seus pares, o es converteixi en una persona temorosa, insegura i dependent.
  • Animar-lo a participar en activitats esportives i lúdiques perquè desenvolupi les seves habilitats, es relacioni amb altres nens, es diverteixi, competeixi i aprengui a relacionar-se amb ells.
  • Establir normes i obligacions d’acord a la seva edat, perquè adquireixi responsabilitats i sàpiga on són els límits.
  • Valorar els seus èxits sense exagerar.
  • Compartir els seus jocs perquè no se senti sol i aprengui normes socials (esperar torn, saber guanyar, perdre...).
  • Acceptar i respectar els seus defectes i els seus errors, deixar que s’equivoqui de tant en tant.

La personalitat del fill únic depèn més de com és criat que del fet de no tenir germans.

 
Comentaris

Destaquem