Estereotips sobre les persones grans

Per exemple, quan diem "tots els catalans són garrepes", o bé "tots els andalusos són alegres", això són només estereotips

D'un article de Coral Omatell, estudiant d'educació social de la Universitat de Girona, titulat "Estereotips i prejudicis", destaco alguns trets molt interessants sobre els estereotips relacionats amb les persones grans.

Abans, però, cal definir allò que entenem per "estereotips". Segons la Viquipèdia, es tracta "d'imatges mentals i construccions socioculturals sense base científica, fruit de l'herència cultural, d'opinions i prejudicis sobre determinades persones." Evidentment, els estereotips poden ser un dels orígens més importants de discriminació contra les persones i els relacionats amb les persones grans acostumen a afavorir la discriminació contra les persones grans, cosa que limita les seves oportunitats, els aïlla i promou una imatge negativa.

En el seu article, aquesta estudiant analitza 45 articles publicats i en destaca els estereotips més utilitzats, 10 de positius i 10 de negatius.

Els positius que més surten són: Saviesa, experiència, coneixements, intel·ligència, respectuosos, tradicionals, serenitat, companyia, tendresa, generositat.

I els negatius: Malaltia, deteriorament cognitiu, dependència, discapacitat física, rigidesa, aïllament, desinterès pel sexe, soledat, improductivitat i fragilitat.

I a la segona part identifica 18 "mites", que anirem analitzant les pròximes setmanes, començant avui pel primer mite, per veure fins a quin punt responen a la realitat:

Primer mite: La majoria de les persones grans viuen als països desenvolupats. Això no és veritat, perquè l'Organització Panamericana de la Salut (OPS) afirma que més del 60% d'aquestes persones grans viu en països en via de desenvolupament i, com que es preveu que la proporció de la població mundial de seixanta-cinc anys o més augmentarà del 10% actual al 16% en 2050, cal que a tot arreu les estructures de serveis s'adaptin, s'ampliïn i millorin. Un repte per als nostres Ajuntaments, que farien bé en preveure'l, ja que se sap de sobres que aquest augment serà realitat i després potser sentirem a dir que els ha agafat de sorpresa.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem