Bon dia, doctora Marta Vilavella; Per què va decidir especialitzar-se en la dermatologia estètica?
Feia molts anys que treballava a la sanitat pública tractant exclusivament malalties cutànies i trobava que al pacient en moltes ocasions no se li podia oferir un abordatge terapèutic 360. És a dir, tractàvem l'acne amb fàrmacs, però no érem capaços d'oferir altres tractaments o altres procediments per tractar les cicatrius.
Quan un/a pacient arriba a la seva consulta, com és la pregunta més important que vostè li realitza per a la seva valoració com a pacient?
Deixant de banda la història clínica completa, la primera pregunta que els hi fem és com els podem ajudar. I desenvolupem la resta de preguntes: com es veuen en l'actualitat, com els fa sentir, què voldrien millorar i quin resultat esperarien obtenir. És fonamental el maneig de les expectatives. A partir d'aquí, nosaltres fem un diagnòstic i proposem un pla de tractament que sempre consensuem amb el pacient.
Els pacients es realitzen arranjaments estètics majorment per plaer o per necessitat?
Ni una cosa, ni l'altra.
Es tracta d'una decisió personal que repercuteix directament en l'autoconcepte d'un mateix i l'autoestima.
Molts pacients venen a la consulta perquè projecten una imatge que no els representa. Se senten sans i plens d'energia i es noten un aspecte de cansament, de tristesa, o simplement senten que no tenen una pell prou saludable i demanen l'ajuda d'un professional per aconseguir una millor versió de la seva pell i en definitiva, d'ells mateixos. No ho definiria com un acte de vanitat sinó d'autocura.
Quina és la demanda estètica que té més alta petició en aquests últims 10 anys?
El tractament més sol·licitat en l'àmbit mundial és la injecció de neuromoduladors per millorar arrugues d'expressió. L'àcid hialurònic també ha experimentat un creixement exponencial seguit dels làsers com la llum polsada per tractar les taques.
Han canviat molt els cànons estètics des dels anys 80 avui dia?
Els cànons estètics van canviant des dels principis del temps, quant a vestimenta, cabells i proporcions facials o corporals. En l'actualitat es considera bellesa a la voluptuositat en tots els sentits, però la feina del metge és advocar per la naturalitat deixant de banda les modes actuals o les tendències que moltes vegades no es corresponen amb les proporcions o amb l'anatomia del pacient.
Hi ha hagut algun cas en concret, que li hagi fet sentir-se feliç per haver ajudat a un/a pacient que tingués un problema que li limités la vida per a sentir-se plenament feliç?
Sí, quan tractem a pacients que han sobreviscut a un càncer i han realitzat tractaments com la quimioteràpia, radioteràpia o cirurgies que han malmès significativament la seva qualitat de pell. A la nostra clínica estem molt sensibilitzats amb aquest tema i inclús eliminem els tatuatges de radioteràpia de manera gratuïta.
Finalment. Com definiria vostè la bellesa en una dona?
Deixant de banda que la bellesa externa perquè llueixi s'ha d'acompanyar de bellesa interna en tots els sentits, et diria que la bellesa d'una dona és aquella que la fa sentir empoderada, feliç i segura de si mateixa.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.