Fem una birra?

Com a nota anecdòtica, cal dir que birra va ser la paraula més votada en totes les franges d’edat, excepte en els majors de 60 anys, que van preferir majoritàriament tuti

Recentment hem conegut que birra ha estat escollit neologisme del 2022 com a resultat d’un procés de votació obert al públic i coorganitzat per l’Institut d’Estudis Catalans i l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra. Completen el podi de les candidates a neologisme de l’any salut mental i tuti. La participació va experimentar un fort creixement respecte de les poc més de 8.000 persones de l’edició anterior i es va xifrar en pràcticament 14.000 persones. 

Per contextualitzar tuti hem de fer referència al Paraulògic, aquell joc que consisteix a formar paraules a partir de 7 lletres donades cada dia a l’atzar i on, justament, fer un tuti és trobar una paraula que inclogui totes les lletres del dia. Així doncs, en el nostre imaginari segurament s’adiu força a la definició que el DIEC fa de neologisme: “unitat lèxica nova, formalment o semànticament, creada en una llengua per les pròpies regles de formació de mots o manllevada a una altra llengua”. Tuti, doncs, ens hi quadraria.

En canvi, si ens fixem en la guanyadora, birra, no podem dir precisament que es tracti d’una unitat lèxica de nova creació. Tanmateix, els organitzadors de la tria van decidir incloure-hi també expressions que havien registrat un augment considerable en la freqüència d'ús, com salut mental, a més d’un mot antic però recurrent com birra, que no figurava en el diccionari normatiu, condició aquesta darrera compartida amb tota la resta de candidates a neologisme de l’any: violència vicària, poliamor, metavers, revictimització, nanosatèl·lit, submissió química i micromobilitat.

Cal recordar que en les dues darreres edicions els neologismes guanyadors havien estat negacionisme i coronavirus, en un context molt marcat per la pandèmia de la covid. Per tant, situar enguany birra al podi d’aquesta tria popular demostra que la campanya del neologisme de l’any acompleix el propòsit de donar visibilitat a qüestions d’interès per a la societat, alhora que apropa la llengua als parlants en un procés participatiu i democràtic.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem