Infart cerebral: símptomes

Cal actuar de manera ràpida i es pot detectar a través de tres accions

L’infart cerebral, també conegut com a ictus, afecta principalment a una zona en concret del cervell, provocant que s’alterin les seves funcions i pugui derivar, fins i tot, en la mort.

Els accidents cerebrovasculars tenen diversos símptomes i el primer es presenta com un dolor fort i punxant en el cap, essent capaç, fins i tot, de despertar-vos. Aquesta cefalea aviat està acompanyada de rigidesa en el cos o dificultat en gesticular. Un altre símptoma és la sobtada sensibilitat visual, on qualsevol llum us produirà grans molèsties.

Com actuar davant la sospita d’un ictus?

Amb només tres accions podem descobrir si la persona ha patit un accident cerebrovascular. És important tenir en compte que si presenta dificultat per fer una d’aquestes tres accions, cal trucar als serveis d’emergència. Detectar un ictus a temps pot evitar paràlisi o, fins i tot, la mort.

La primera acció és preguntar a la persona per coses concretes. Per exemple, quin dia de la setmana és avui o de quin color és el jersei que està vestint. En aquestes simples preguntes es podrà veure si té dificultats a l’hora de parlar o si aconsegueix fer frases coherents. Si no parla o no respon de forma adequada ens trobarem amb un senyal d’alarma.

La segona acció que podeu tenir en compte en forma de prova és demanar-li somriure. Si noteu que no aconsegueix fer aquest senzill gest o que el que fa és una ganyota torçada és que presenta problemes de paràlisi facial, un senyal molt alarmant. En aquest punt serà vital córrer a trucar a una ambulància o portar l’afectat al metge.

La prova final per confirmar si la persona ha sofert un ictus, és demanar-li que aixequi els braços. Si no ho aconsegueix o només ho pot fer amb un és que està patint una paràlisi completa o parcial del cos, demostrant així la gravetat del seu estat.

Població de risc

Encara que els ictus s’associen a la gent més gran de 60 anys, hi ha factors que poden provocar tenir una tendència natural a patir algun problema cardiovascular.

El primer factor de risc és el tabaquisme. L’hàbit de fumar fa que la pressió sanguínia augmenti a la vegada que les venes i artèries perdin la seva flexibilitat, provocant així que sigui més fàcil patir un trombe en qualsevol part del cos.

Una vida sedentària també pot ser causant d’un ictus, igual que patir obesitat. Això es deu a que les persones que pateixen sobrepès tenen tendència a tenir pressió arterial alta.

 
Comentaris

Destaquem