Al juliol, ni dona ni cargol

En català trobem un gran ventall de dites i refranys sobre el juliol relacionats amb el clima, l’agricultura i la vida quotidiana

El mes de juliol és un període significatiu en moltes cultures, marcat per la calor de l’estiu. En català trobem un gran ventall de dites i refranys sobre el juliol relacionats amb el clima, l’agricultura i la vida quotidiana. La transmissió oral d’aquestes expressions generació rere generació ha contribuït a la preservació de la cultura popular.

Al juliol, ni dona ni cargol

Aquesta dita (amb connotacions molt poc adequades a la sensibilitat dels nostres temps) reflecteix que la calor intensa de juliol no convida a cap mena d’activitat fatigosa: ni el menjar indigest ni les relacions apassionades.

Al juliol, beure, suar i la fresca buscar

Aquesta frase descriu l’activitat bàsica del mes de juliol: mantenir-se hidratat, suar a causa de la calor i buscar ombres o llocs frescos per refugiar-se de les altes temperatures.

Juliol sense rosada, duu la pluja amenaçada

Aquesta dita adverteix que si durant el juliol no hi ha rosada al matí, és un signe de sequera imminent; la rosada ajuda a mantenir la humitat a les plantes durant les nits càlides.

Qui no bat pel juliol, no bat quan vol

La dita fa referència al moment de batre el blat. Recomana fer-ho al juliol perquè, si arriba l’agost, no es podrà fer per les pluges i tempestes pròpies d’aquest mes. Metafòricament, vol dir que si les coses no es fan en el moment oportú, ja no es podran fer, costaran més de fer o bé ja no seran igual.

Al juliol, sega amb bon sol

La sega i la batuda són els treballs agrícoles més durs per als homes i les bèsties, perquè els cereals es fan en grans espais oberts i a l’era tampoc no hi ha ombra. Aquesta dita té una variant que és Pel juliol, pobres dels que estan al sol.

Pel juliol, el blat per a tu, tant el verd com el madur

A tothom li desagrada fer les feines que requereix la collita dels cereals, perquè són molt pesades i es fan a ple sol.

Si no regues pel juliol, tot l’any el camp se’n dol

Regar quan més set pateix la terra ajuda a mantenir els cultius, i qui no ho fa possiblement se’n lamentarà si les plantes s’assequen o si els fruits són menuts o escassos.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem